2022-05-17 11:02Pressmeddelande

Världsledande trådgårdsdesigner föreläser på Vandalorum 24/5

Oudolf-trädgården på Vitra Campus.
Foto: Marek Iwicki, 2021Oudolf-trädgården på Vitra Campus. Foto: Marek Iwicki, 2021

Pressen bjuds in att lyssna till föreläsningen kostnadsfritt. Anmälan och förfrågan om ev intervju till publik- och kommunikationsansvarig Johanna Hansson här.

Konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo har anlitat Piet Oudolf, en av världens främsta trädgårdsdesigners, för att utveckla museets utemiljö. Tisdag den 24/5 besöker Oudolf Värnamo och kommer kl 19 att hålla en föreläsning på museet. Mer info på www.vandalorum.se

Piet Oudolf (f. 1944) är en holländsk trädgårdsdesigner som bl a skapat trädgårdarna vid The High Line Park i New York, USA; Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Tyskland; konstgalleriet Hauser and Wirth i Somerset, England; och restaurang Noma i Köpenhamn. Oudolf arbetar med en naturalistisk odlingsdesign som är förankrad i platsen och naturen runtomkring. Fokus ligger på perenna växter som återkommer år efter år. Oudolf drivs av att skapa trädgårdar vars växtlighet förändras och tilltalar under alla fyra årstider. Växtvalen grundar sig i årtionden av efterforskningar om unika arter, men också i den lokala vilda floran på varje plats.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson