2021-12-17 15:00Pressmeddelande

Vandalorum inleder samarbete med världsledande trädgårdsdesigner

Piet Oudolf på Vandalorum.
Foto: VandalorumPiet Oudolf på Vandalorum. Foto: Vandalorum

Konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo har anlitat holländske Piet Oudolf att utveckla museets utemiljö. Oudolf är en av världens främsta trädgårdsdesigners som bl a skapat trädgårdarna vid The High Line Park i New York, USA; Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Tyskland; konstgalleriet Hauser and Wirth i Somerset, England; och restaurang Noma i Köpenhamn.

Oudolf arbetar med en naturalistisk odlingsdesign som är förankrad i platsen och naturen runtomkring. Fokus ligger på perenna växter som återkommer år efter år. Oudolf drivs av att skapa trädgårdar vars växtlighet förändras och tilltalar under alla fyra årstider. Växtvalen grundar sig i årtionden av efterforskningar om unika arter, men också i den lokala vilda floran på varje plats.

Vandalorum är beläget i ett gammalt jordbrukslandskap utanför Värnamo, ett stenkast från sjön Vidöstern. Museets tomt omfattar 8,4 hektar som idag är uppdelat mellan gräsmatta, ängsmark, våtmark och trädpartier. Oudolf arbetar nu med att, i samarbete med landskapsarkitekt Jelle Bennema från Delta Vorm Groep, utveckla en masterplan för hela tomten. Nästa steg blir att planlägga själva trädgården.

Piet Oudolf: ”Vi är mycket glada att vi har börjat skapa en trädgård runt Vandalorum, en trädgård som kommer att samspela med den mycket vackra naturen runt museet. En trädgård är inte en målning som du tittar på utan en dynamisk process som hela tiden förändras, och som du ständigt kan återvända till.”

Elna Svenle, Vandalorums museichef: ”Det är 10 år sedan vi invigde Vandalorum. Under första decenniet har fokus varit att utveckla utbudet innanför museets väggar — utställningarna, pedagogiken, maten osv. Vi är nu redo att ta oss an den stora del av museet som vår utemiljö utgör — en plats vi vill ska erbjuda konstnärlig fördjupning, kontemplation, experiment, lärande, lek och att bara få försjunka i naturen. Vi har under många års tid drömt om att anlita Piet Oudolf som har ett unikt formspråk, ett ständigt nytänkande och en omfattande erfarenhet. Vi är otroligt stolta och glada över att vårt samarbete har inletts!”


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson