2023-02-08 05:00Pressmeddelande

Vandalorum lanserar samarbete mellan Lisa Larson och WWF

Lisa Larsons WWF-noshörning, 2023. Foto: Keramikstudion i Gustavsberg.Lisa Larsons WWF-noshörning, 2023. Foto: Keramikstudion i Gustavsberg.

WWF Världsnaturfonden och konstnären Lisa Larson har sedan 1970-talet samarbetat kring att uppmärksamma utrotningshotade djurarter. Den 8 februari släpps en helt ny figur i denna serie, en noshörning i keramik tillverkad och glaserad för hand på Keramikstudion i Gustavsberg.

Inledningsvis kommer Lisa Larsons noshörningsfigurin att säljas exklusivt på Vandalorum i samband med hennes utställning på museet som visas 22 april till 5 november 2023. Noshörningen kan förbeställas i Vandalorums webshop fr.o.m. 8 februari samt köpas på plats fr.o.m. 22 april och året ut. Priset är 1650 kr och för varje såld figurin doneras 300 kr till WWF:s noshörningsarbete.

– Jag fortsätter göra saker som jag tycker är viktiga och som jag tycker om. WWF gör ett otroligt viktigt arbete för att bevara hotade arter och jag är glad att kunna bidra till att inspirera och engagera kring det, säger Lisa Larson.

– Vi på Vandalorum är otroligt glada att i samband med vår omfattande retrospektiva utställning med Lisa Larson exklusivt få lansera och sälja hennes nya figurin och på så sätt uppmärksamma den hotade arten noshörningen samt bidra till dess överlevnad, säger Elna Svenle, museichef på Vandalorum.

______________________________________________________________________________________

FAKTA: Om WWFs arbete med noshörningar

Noshörningar har vandrat på vår jord i 60 miljoner år, och ett tag fanns det 30 noshörningsarter. I dag återstår fem arter och det är en kamp mot tiden om vi ska lyckas rädda dem. WWF arbetar med att stoppa tjuvjakt och illegal handel med noshörningsdelar, samt att gynna noshörningarnas levnadsområden genom att minska avskogningen och skapa fler och bättre skyddade områden. På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt, enligt WWFs Living Planet Report 2022.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson