2022-12-14 07:30Pressmeddelande

Utställning med Lisa Larson på Vandalorum 2023

Bildtext: Lisa Larson i Gustavsbergs keramikstudio. Fotograf okänd, bildägare: Värmdö kommun.Lisa Larson i Gustavsbergs keramikstudio. Fotograf okänd, bildägare: Värmdö kommun.

Utställning 22 april — 5 november 2023

Vandalorum har glädjen att 2023 presentera en omfattande utställning med konstnär och keramiker Lisa Larson. Larson är känd och älskad av flera generationer i Sverige, men har också väckt intresse och beundran långt utanför landets gränser.

Lisa Larson har sedan 1950-talet skapat keramik som gått rakt in i hjärtat på miljontals människor. Humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter tillhör hennes återkommande motiv. Vid sidan av unika objekt och serietillverkade föremål visas även prototyper och skisser samt folkkonstföremål som Larson köpt under resor världen över och låtit sig inspireras av. Utställningen bygger på Larsons egna samlingar och innehåller många verk som aldrig tidigare visats. Utställningen formar en berättelse om mer än sju decennier av skapande med en stark kärlek till leran som material.

Utställningen presenterar Larson i helfigur genom ett rikt urval av hennes verk – från träfigurer hon skar som tonåring, till de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik, hennes frilansformgivning för olika producenter och de senaste årens designuppdrag för japanska tillverkare. Vid sidan av Larsons egna arbeten innehåller utställningen också verk av konstnärskollegor som hon inspirerats av eller stått nära, bland andra Stig Lindberg, Endre Nemes och Torsten Renqvist. Tillsammans tecknar de en bild av det konstnärliga sammanhang som hon varit en del av.

______________________________________________________________________________________
Lisa Larson (f. 1931 i Härlunda, Småland) har studerat keramik vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. 1954-80 jobbade hon som formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik och blev snabbt känd för sina uttrycksfulla, modernistiska figurer och kärl i stengods. Sedan 1981 har hon arbetat som frilans, för bland andra Rosenthal, KF, Höganäs och Skrufs glasbruk. 1992 blev Larson konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg som hon grundade samma år. Under 2000-talet har Larsons arbete fått stor publik i bl.a. Japan. Hon är idag yrkesverksam som formgivare och har under de senaste åren presenterat flera nya modeller tillverkade av Keramikstudion Gustavsberg och olika japanska producenter. 2022 tilldelades hon en medalj av tolfte storleken av regeringen.

Utställningen är skapad av Rian designmuseum i samarbete med Vandalorum och genomförs med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Eriwood. Utställningens scenografi är formgiven av TAF Studio.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson