2024-02-06 07:00Pressmeddelande

Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024 

Stephen Burks, Broom Thing, Berea College Student Craft

Vi har glädjen att meddela att den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency är Stephen Burks, en av USAs mest tongivande och välrenommerade formgivare. Burks kommer att vara på plats i Värnamo för att medverka i residenset 15 maj–15 juni 2024. Under perioden kommer han att bo och verka i ett hus i Värnamo från 1955, ritat av arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson (1907–88) för Vandalorums grundare Sven Lundh. Under sin vistelse får Burks möjlighet att besöka den omfattande möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen. Han erbjuds även en fördjupning i Bruno Mathssons gärning samt att hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum. 

Stephen Burks: Jag tror att ju närmare handen kommer själva skapandet, desto större potential finns det för innovation. Bruno Mathsson-residenset kommer att föra in mitt sätt att arbeta i en dialog med svensk designhistoria och industriell expertis och samtidigt ifrågasätta vem som deltar i designfältet och vem som gynnas. När världen står inför fortsatta globala kriser har design förmågan att skapa fler samtal kring fler frågor för fler människor. Än idag är Mathssons arv ett levande bevis på detta.

Stephen Burks, Kida Dining Chair, Dedon, 2023


Bruno Mathsson Design Residency är ett nystartat residens som erbjuder en internationell designer tid för efterforskning, utveckling, nätverkande och fokus, inom ramen för Vandalorum och Jönköping-regionens omfattande tillverkningsindustri. Residenset drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum, i samverkan med IASPIS/Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och formområdet och Värnamo kommun, i samarbete med entreprenör och möbelsamlare Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.  

43 kvalificerade formgivare från fem världsdelar sökte till residenset i år. Juryn bestod av Dr. Mateo Kries, museichef, Vitra Design Museum; Jenny Nordberg, designer; Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef, Region Jönköpings län; Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare, Region Jönköpings län; samt Elna Svenle, museichef, Vandalorum.  

Backegårdsgatan, Värnamo. Ritat av Bruno Mathsson, 1955


Om Stephen Burks 

Stephen Burks (f. 1969, baserad i New York) är designer och professor i arkitektur vid Columbia University i New York. Burks är utbildad vid Illinois Institute of Technology i Chicago och Columbia University. Han är den förste afroamerikanen att motta Smithsonian Cooper Hewitt National Design Award i produktdesign. På egen hand eller genom samarbete med ideella organisationer som Aid To Artisans, Artesanias de Colombia, Clinton Global Initiative, Design Network Africa och Nature Conservancy har Burks arbetat med produktutveckling i samarbete med hundratals konsthantverkare i över 15 länder på sex kontinenter. Burks drivs av en designvision som innefattar en mångfald av kulturella perspektiv. Hans projekt Man Made överbryggar klyftan mellan autentisk produktion i utvecklingsländer, industriell tillverkning och samtida design.  

Burks har ställt ut internationellt på bl.a. Art Basel/Design Miami, Cooper-Hewitt National Design Museum, MAD Museum of Art & Design, Philadelphia Art Museum, Salone del Mobile, Milano, Hong Kong Shenzhen Biennale, Stockholm Furniture Fair och Studio Museum Harlem. Han har bl.a. mottagit utmärkelserna Illinois Institute of Technology Alumni Professional Achievement Award, Brooklyn Museum Modernism Young Designer Award och United States Artists Architecture & Design Target Fellowship Grant. Burks har även verkat som produktutvecklingskonsult för globala varumärken som Dedon, Missoni och Swarovski.  

Stephen Burks, Kida Swing, Dedon, 2020

Bilder:
Stephen Burks, Broom Thing, Berea College Student Craft
Stephen Burks, Kida Dining Chair, Dedon, 2023
Huset för residenset i Värnamo, ritat av Bruno Mathsson. Fotograf Peo Olsson
Stephen Burks, Kida Swing, Dedon, 2020


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Initiativtagare till Vandalorum är Sven Lundh och uppbyggnaden har möjliggjorts finansiellt av företagarfamiljerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl