2023-09-29 08:47Pressmeddelande

Unikt Bruno Mathsson-residens etableras i Värnamo

Backegårdsgatan, Värnamo. Ritat av Bruno Mathsson, 1955

Idag kan vi stolt meddela att ett nytt internationellt residens skapas i Värnamo, Bruno Mathsson Design Residency. Syftet med residenset är att erbjuda en internationellt verksam designer tid för efterforskning, utveckling, nätverkande och fokus i en stimulerande arkitektonisk miljö, inom ramen för Vandalorum och regionens omfattande tillverkningsindustri. Residenset drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum.

Under vistelseperioden erbjuds designern att under en månad bo i ett hus ritat av den inflytelserika arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson (1907–88). Huset, från 1955, är beläget i Bruno Mathssons hemstad Värnamo och beställdes ursprungligen av Sven Lundh (grundare av Källemo och initiativtagare till Vandalorum). Under sin vistelse får designern möjlighet att besöka den omfattande möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen, baserat på designerns val och intressen. Designern erbjuds även en fördjupning i Bruno Mathssons gärning och är inbjuden att hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum.

Juryn består av Dr. Mateo Kries, museichef, Vitra Design Museum; Jenny Nordberg, designer; Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef, Region Jönköpings län; Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare, Region Jönköpings län; samt Elna Svenle, museichef, Vandalorum.

Alla internationella formgivare och designers, som är baserade utanför Sverige, är välkomna att ansöka, senast 12 november 2023. Den första residensperioden kommer att genomföras 15 maj - 15 juni 2024. Mer info finns på Vandalorums hemsida: www.vandalorum.se

Logga BMDR


Om Bruno Mathsson Design Residency
Bruno Mathsson Design Residency drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum, med stöd av IASPIS/Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och formområdet och Värnamo kommun, i samarbete med entreprenör och möbelsamlare Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.

Foto: Huset för residenset i Värnamo, ritat av Bruno Mathsson. Fotograf Peo Olsson.

Loggor BM-residens svartvitt


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Initiativtagare till Vandalorum är Sven Lundh. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl