2023-06-27 07:06Pressmeddelande

Nya bilder: Front - Design by Nature

Front: Design by Nature, Vandalorum. Foto Patrik Lindell / Vandalorum

Nu publicerar vi ett stort antal nya bilder från Fronts utställning Design by Nature på Vandalorum som fritt får användas i press.


Utställning i Formladan, Vandalorum
3 juni – 5 november 2023

2023 års Bruno Mathsson-pristagare är Front, en av Sveriges internationellt mest etablerade designstudios. I sommar presenterar Front en omfattande ny utställning, Design by Nature, i Vandalorums Formlada.

Design by Nature är ett projekt inom vilket Front under flera års tid dokumenterat platser i naturen och undersökt kreativiteten inom djur- och växtriket. Dokumentationen har bl.a. skett genom 3D-skanning av sjöar, skogar, klippor, djurspår, iden, mossor och växter för att kunna studera och återge naturens avtryck som mönster och former. Materialet har inspirerat Front till en ny serie objekt och möbler som skapats genom traditionellt hantverk som vävning, tuftning, broderi, växtfärgning och modern teknik som digitalvävda gobelänger.

Front är en av Sveriges mest etablerade designstudios internationellt. Deras arbeten tar sin utgångspunkt i undersökningar och experiment där föremålen bär på en berättelse. Till sin hjälp i den kreativa processen har de bl.a. skapat objekt med hjälp av djur, genom avancerad teknik och i oväntade material. De har gjort sig kända för den idag ikoniska hästlampan och de frihandsskissade möblerna i 3D.

Klicka här för att komma till utställningskatalogen som tagits fram med text av Oli Stratford, brittisk författare och redaktör.

 

Om Front
Designstudion Front grundades 2004 och består av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. De formger och samarbetar med producenter både i Sverige och Europa, däribland Galerie Kreo, Kvadrat, Moroso, Swedese, Moooi, Vitra och Zero. Front har bl.a. mottagit  Torsten och Wanja Söderbergs pris och finns representerade på MoMA i New York, V&A i London, Centre Pompidou i Paris, M+ i Hong Kong, Nationalmuseum i Stockholm, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och Röhsska Museet i Göteborg.

Delar av utställningen har tagits fram i samarbete med Stockholm Furniture Fair 2023 där Front var Guest of Honour. Projektet stöds av Konstnärsnämnden. Utställningen genomförs med stöd av Tore G Wärenstams stiftelse och Estrid Ericsons stiftelse.

Bild
Front: Design by Nature. Fotograf Patrik Lindell / Vandalorum

 


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl