2023-04-17 08:34Pressmeddelande

Bruno Mathsson-priset 2023 tilldelas Front

Front. Foto Christopher Hunt.

2023 års Bruno Mathsson-pristagare är designstudion Front: Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 3 juni 2023 på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo i samband med vernissagen av en omfattande utställning med Front i Formladan.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren har med studion Front etablerat en forskningsbaserad verktygslåda för innovativa design- och utvecklingsprojekt. De har med stor framgång skapat en internationell profil genom att generöst omfamna allt från naturens kreativitet till slumpens kraft som källa till sin design. De konstnärliga uttrycken växer ur digitalt och tekniskt komplicerade processer som underfundigt kombineras med hantverk.  

Front, Horse lamp. Foto Moooi


Om Front
Designstudion Front grundades 2004 och består av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. De formger och samarbetar med producenter både i Sverige och Europa, däribland Galerie Kreo, Kvadrat, Moroso, Swedese, Moooi, Vitra och Zero. Front finns bl.a. representerade på MoMA i New York, V&A i London, Centre Pompidou i Paris, M+ i Hong Kong, Nationalmuseum i Stockholm, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och Röhsska Museet i Göteborg.

Om Mathsson-fonden
Bruno Mathsson-priset delas ut årligen av Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond som bildades 1983 genom en donation från Karin och Bruno Mathsson. Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Information om priset lämnas av Mathsson-fondens ordförande Monica Lembke: 070-580 94 82 eller via mail här.

Mer info: www.mathssonfonden.se

Bilder:
Porträttbild Front, Sofia Lagerkvist & Anna Lindgren. Foto Christopher Hunt
Front, Horse lamp. Foto Moooi


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl