2022-04-06 06:45Pressmeddelande

Boro nominerad till "Årets utställning"

Boro – Nödens konst, utställning på Vandalorum. 

Foto: Patrik Lindell / VandalorumBoro – Nödens konst, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / Vandalorum

Boro - Nödens konst som visas på Vandalorum till 14/8 2022 är en av tre utställningar som nominerats till ”Årets utställning 2021” av Föreningen Forum för utställare. Vinnaren meddelas 26 april. 

Juryns motivering:
”Utställningen lyfter ett hantverk med lågt anseende på ett ärofyllt, estetiskt och sparsmakat raffinerat sätt där föremålen får tala. En kulturhistorisk berättelse om återbruk som är högst aktuell idag. Metoden att skapa ett allkonstverk, med kreatörer och konstnärers egna tolkningar, stärker och lyfter fram de unika föremålen. Gestaltningen skapar ett tredimensionellt lappverk, där boro-textilierna bildar lager på lager i utställningen. Omslutna av ett diskret ljudkonstverk rör sig besökarna mellan plaggen och uppmanas att reflektera över hantverkets betydelse och mening."

Utställningen är skapad av Världskulturmuseerna med scenografi av TAF och grafisk form av Banker Wessel. Utställningen har omarbetats av Vandalorum i samarbete med konstnären Takao Momiyama.

Läs mer om utställningen här.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson