2022-03-01 12:47Pressmeddelande

Pressvisning 10/3 kl. 13: Boro — Nödens konst

Takao Momiyama i film av Östasiatiska museet / SMVK i samarbete med regissör Gustav Hugo Olsson, filmare Joen Bergenrud samt BankerWessel.Takao Momiyama i film av Östasiatiska museet / SMVK i samarbete med regissör Gustav Hugo Olsson, filmare Joen Bergenrud samt BankerWessel.

Pressvisning torsdag 10 mars kl. 13 med museichef Elna Svenle, Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg och konstnär Takao Momiyama.

Lördag 12 mars öppnar en av 2022 års stora utställningssatsningar på Vandalorum, Boro – Nödens konst (visas 12 mars till 14 augusti).

Denna omfattande presentation innehåller ca 100 boro-föremål som samlades in av den japanske folkloreforskaren och boro-pionjären Chuzaburo Tanaka (1933-2013). Föremålen är inlånade från Amuse Inc. och visas genom denna utställning, skapad av Världskulturmuseerna, för första gången i Europa.

Japanska trastextilier, boro, har väckt uppseende världen över. Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga förhållandena i Japan fram till 1900-talets första hälft. I norra Japan kunde invånarna på grund av det kalla klimatet inte odla bomull. Där, bland bönder och fiskare, utvecklades ett särpräglat kvinnligt hantverk där ingenting fick gå till spillo. Begagnade tygbitar syddes ihop till hemtextilier och klädesplagg som sedan omsorgsfullt lappades och lagades i flera generationer. Idag har boro blivit samlarobjekt som inspirerar samtida textilkonstnärer, kopieras av lyxmodemärken och ställs ut på museer.

Boro-föremålen berättar om konsten att överleva men också om människors kreativitet och ständiga behov av att skapa skönhet. Genom att visa denna utställning vill Vandalorum lyfta fram en unik textiltradition och samtidigt skapa ett rum för samtal kring aktuella, komplexa frågor om textilförbrukning, produktion, hållbarhet och mode.

I dagens västerländska samhälle anses lagandet sällan vara en nödvändighet utan ett val som görs bl a pga ökande insikt om nyproduktionens inverkan på klimatet. Lagandet börjar även bli en samtida konstform som professionellt verksamma konsthantverkare, konstnärer och formgivare dedikerar sig åt. Utställningen rymmer ca 100 historiska boro-föremål men också textila verk, ljudkonst och samtida mode från exempelvis Kapital, Nike, Remake och Rodebjer.

I utställningen kommer Vandalorum att i samarbete med TAF och den svensk-japanske konstnären Takao Momiyama (f 1951) skapa en ateljé där publiken bjuds in att lära sig sashiko, den sömnadsteknik som används för lagning av boro. Momiyama kommer också att visa ett stort urval av sin egen samtida boro, samt hålla i workshops där han överför sin kunskap om lagandet och dess potential att höja ett plaggs emotionella värde samt förlänga dess liv.


Ytterligare information

Denna utställning är skapad av statliga Världskulturmuseerna och innefattar även ett fåtal boro-föremål från deras samling. Det är det första samarbetet mellan Vandalorum och Världskulturmuseerna, vars överintendent Ann Follin säger följande: ”Vi är verkligen glada över att den fantastiska utställningen Boro — Nödens konst kommer att visas på ännu en plats i Sverige. Det ligger i linje med vår vision att göra världen större, mänskligare och mer inkluderande. Det bidrar också till att genomföra ett av våra viktiga uppdrag, som är att verka för att kulturen kommer fler till del i hela landet.”

I den omfattande utställningskatalogen behandlas boros textila historia, men även hur boros sociala, ekonomiska och estetiska status har förändrats över tid. Publikationen innehåller foto av Kyoichi Tsuzuki och texter av Staffan Appelgren, Petra Holmberg, Yoshiko Iwamoto Wada och Philip Warkander. Den är publicerad av Art & Theory i samarbete med Östasiatiska museet.

Utställningens scenografi är skapad av TAF med grafisk form av BankerWessel.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson