2022-06-03 08:57Pressmeddelande

Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger visas på Vandalorum i sommar

Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / VandalorumWanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / Vandalorum

Utställning i Formladan 30 april - 9 oktober 2022

Wanja Djanaieff (f. 1941) är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Hon har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och är professor.

Utställningen är en personlig berättelse om ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv. Här presenteras ett stort urval av de hundratals mönster för textil som hon formgivit sedan 1960-talet, och som blivit stilbildande för en hel era. I utställningen visas även skisser, kläder och andra verk, samt den nyproducerade Filmen om Wanja av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.

Utöver sin designgärning har Wanja Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och för utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera till att samlas kring hantverk och hemslöjd.

I samband med utställningen formger Wanja Djanaieff en linodling som anlagts på Vandalorums innergård. Vidare erbjuds ett omfattande pedagogiskt program med en öppen skapande verkstad samt workshops där bl a det odlade linet kommer att användas.

Utställningen är framtagen av Marabouparken konsthall och har anpassats till Vandalorum i samarbete med Wanja Djanaieff. Utställningen visas till 9 oktober.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson