2022-08-15 06:22Pressmeddelande

Vandalorum utökar Designskolan

Foto: VandalorumFoto: Vandalorum

Den 31 augusti startar höstterminen för Vandalorums populära Designskola, en unik satsning på design som fritidsverksamhet! Nytt för denna termin är att vi utökar till två grupper (8-11 år + 12-15 år) som en gång i veckan kommer till Vandalorums Formstudio för att tillsammans med museets pedagoger och etablerade formgivare experimentera med olika material, tekniker och uttryck. Anmälan är nu öppen!

Till Designskolan välkomnas unga som tycker om att skapa med händerna och som känner sig nyfikna på varför saker ser ut, tillverkas och fungerar som de gör. Vandalorum vill sprida kunskap om varför design är en viktig del av vår vardag och ge deltagarna möjlighet att vara med och forma hur framtiden ska se ut!

Varför en Designskola på Vandalorum?
Det finns en rik tradition av att erbjuda värdefulla fritidsaktiviteter för barn och unga inom t.ex. sport, natur, musik, teater, konst och dans. På detta sätt ges barn nya erfarenheter och sociala sammanhang, men också kunskaper som i framtiden kan omvandlas till en värdefull bas vid utbildnings- och yrkesval. Ett område inom vilket den här typen av fritidsaktiviteter sällan erbjuds är design, även om detta är ett område som är av vikt för framtiden, och som har en särskild relevans i Jönköpings län med sin omfattande tillverkningsindustri.

Designskolans utformning
Designskolan leds av Vandalorums konst- och designpedagoger. Deltagarna får också träffa etablerade formgivare som delar med sig av hur de jobbar och håller i spännande workshops. Kursen sträcker sig över en hel termin för att kunna erbjuda fördjupning och kontinuitet. Under ca 12 tillfällen träffas gruppen på Vandalorum och tar sig an designprocesser på olika sätt. I kursen används material från regionens industrier och under terminen görs även studiebesök hos en tillverkare.

Designskolan möjliggörs med riktat stöd från Kulturrådet och Sparbanksstiftelsen Alfa.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Konstpedagog, Vandalorum
Ida Olsson