2022-09-22 08:58Pressmeddelande

Vandalorum utnämns till Årets Destination av ELLE Deco!

Gruppbild på samtliga vinnare vid Elle Deco Design Awards 2022. Foto: Emma Grann/ELLE DecorationGruppbild på samtliga vinnare vid Elle Deco Design Awards 2022. Foto: Emma Grann/ELLE Decoration

Vandalorum vann idag priset som "Årets destination" på ELLE Deco Design Awards 2022 med följande motivering:

"Känslan för platsen och historien genomsyrar Årets destination där den breder ut sig mellan Värnamo och E4:an. En gammal torklada för hö har stått modell för den italienska arkitektens Renzo Pianos laduliknande byggnader i ring, som fylls av angelägna utställningar med det bästa från den svenska design- och konstscenen och spännande internationella nedslag. Ett självklart mål på vår resa genom landet."

Priset mottogs av Vandalorums museichef Elna Svenle i Stockholm idag på morgonen den 22/9.

Vid samma tillställning fick Jenny Nordberg, som just nu ställer ut på Vandalorum, priset för "Årets designer" med följande motivering:

"Lampor av skräp, stolar av överblivet trä och smycken av bioplast. Med en sällsynt lekfullhet förvandlar Årets designer ratade material till åtråvärda objekt (självklart producerade lokalt). Ingenting i det hon skapar utger sig för att vara något det inte är, ändå lyckas verken berätta historier som rymmer både allvar och humor".

ELLE Deco Design Awards arrangeras varje år i syfte att sammanfatta det gångna designåret och hylla ledande svenska formgivare och inspiratörer. Priskategorierna 2022 är: Årets designer, Årets stjärnskott, Årets inspiratör, Årets möbel, Årets blickfång, Årets inredare, Årets destination, Årets inredningsaccessoar och Årets hederspris.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson