2021-11-11 15:13Pressmeddelande

Utställning med årets Bruno Mathsson-pristagare Monica Förster

Porträtt Monica Förster. Foto: Alicia Knight
Porträtt Monica Förster. Foto: Alicia Knight

Utställning Formladan Vandalorum 20 november 2021 – 18 april 2022

2021 års Bruno Mathsson-pristagare är den svenska formgivaren Monica Förster. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 20 november 2021 på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. I samband med prisutdelningen invigs en omfattande utställning med Förster i Vandalorums Formlada.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut Bruno Mathsson-priset, skriver i sin motivering:

Drivkraften att testa nya former, tekniker och material är imponerande i Monica Försters omfångsrika produktion. Hennes gränsöverskridande och internationella designdialoger överraskar och förbluffar, liksom blandningen av lätthet och tyngd i de kreativa uttrycken. Hon är en ambitiöst engagerad ensamvarg som utmanar moderna klassiker med oväntad spänst i sina former; hon blandar elegans och saklighet med kittlingar av fulsnyggt. Styrkan finns i den svårfångade och samtidigt tillåtande attityden.

Monica Försters utställning på Vandalorum kommer att innehålla ett urval av hennes många möbler, objekt och projekt, skapade för svenska och internationella uppdragsgivare från 1999 till idag. Förster har genom sin utställningsdesign skapat en ny upplevelse av Vandalorums Formlada. Hon förmedlar en känsla av att vistas i den tillåtande idéfasen genom en installation som domineras av hennes idag ikoniska uppblåsbara rum Cloud (2003). Med lyhörd ljusdesign av Kai Piippo förstärks det naturliga dagsljuset som strilar ner från ladans norrfönster, och förtätar upplevelsen av himlens ständiga föränderlighet. Till utställningen publiceras en katalog formgiven av Henrik Nygren Design med nytagna fotografier av Patrik Lindell.

Om Monica Förster
Monica Förster (f. 1966) är en av Sveriges internationellt mest etablerade formgivare, med uppdrag som spänner från möbler och objekt till inredningar, industridesign och strategiutveckling. Hon drivs av att lösa problem och ta sig an utmaningar inom för henne okända områden.

Förster växte upp nära naturen i Dorotea i Lappland. Hon utbildade sig på Beckmans följt av Konstfack och grundade strax efter examen sin egen designstudio i Stockholm. Hon formger regelbundet för europeiska möbelproducenter som Zanotta, Tecno och Poltrona Frau. Parallellt finns även många och skiftande uppdragsgivare på hemmaplan. Hon ritar exempelvis möbler för Offecct, Fogia och Erik Jørgensen, krukor för Skultuna, ljusstakar för Georg Jensen, bruksporslin för Rörstrand, bestick för Gense, smyckeskrin för Svenskt Tenn och grävmaskinsstol för Volvo Construction Equipment. Totalt har Försters designstudio 57 uppdragsgivare.

Förster har ett passionerat förhållningssätt till tillverkning och finner lycka i att det hon formger skapar jobb åt skickliga hantverkare. För snart ett decennium sedan fick hon kontakt med Orhan Niksic som då jobbade för Världsbanken och var på väg att flytta hem till Bosnien för att bli VD för familjens hundraåriga snideriföretag Zanat (zanat på bosniska betyder hantverk). Niksic såg behovet av att samarbeta med formgivare och hade läst om Försters drivkraft att utgå från varje tillverkares historia och unicitet. Förster blev företagets art director, och Zanats produkter, formgivna av såväl Förster som andra internationellt verksamma formgivare, har idag en bred publik i olika delar av världen. Träsnideritraditionen i Zanats hemstad finns dessutom sedan 2017 på Unescos världsarvslista.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson