2023-05-08 08:00Pressmeddelande

The Hamrin Foundation och Vandalorum introducerar ett nytt konst- och industrisamarbete

Oscar Guermouche och Lovisa Hamrin. Foto Vandalorum.Oscar Guermouche och Lovisa Hamrin

Under våren 2023 startar The Hamrin Foundation och Vandalorum ett för Sverige unikt utbildningsprogram där konst- och designstudenter vid svenska lärosäten samarbetar med småländsk industri. Programmet etableras på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo och leds av konstnär Oscar Guermouche.

Om programmet
Det nya konst- och industriprogrammet har som mål att skapa en kunskapsspridande och utforskande verksamhet som möjliggör nya möten och samarbeten mellan konst- och designstudenter vid svenska lärosäten och småländsk industri. Programmets huvudsyfte är att skapa ett lärocentrum som inspirerar till nya initiativ och förhållningssätt inom såväl akademin som industrin. Varje projekt kommer att presenteras i en publik utställning på Vandalorum.

”Vi har en lång historia med Vandalorum som partner och att nu få starta upp ett nytt projekt tillsammans som ger en unik möjlighet för konststudenter och småländsk industri att mötas känns väldigt roligt och spännande. Vi på The Hamrin Foundation vill skapa interdisciplinära projekt som bidrar till förändring i samhället, akademin och näringslivet. Samarbetet med Vandalorum är ett exempel på det. Extra roligt att det här projektet inkluderar regional industri”, säger Lovisa Hamrin, ordförande på stiftelsen The Hamrin Foundation.

”Det här programmet är en unik möjlighet för olika fält att mötas och utbyta förhållningssätt. Det finns en enorm potential i det för alla inblandade. Som konstnär är jag särskilt angelägen om att konsten får hitta fler områden i samhället att samverka med”, säger Oscar Guermouche, programansvarig konst & industri, Vandalorum.

Om Hamrin Foundation
The Hamrin Foundation skapar interdisciplinära projekt som förflyttar samhället, akademin och näringslivet. Stiftelsen investerar i forsknings- och utvecklingsprojekt inom bland annat media och viktiga samhällsfrågor. The Hamrin Foundation grundades 1986 i Småland. Sedan 1988 har The Hamrin Foundation investerat cirka 320 miljoner kronor i forskning.

Om Oscar Guermouche
Programmet kommer att ledas av konstnär Oscar Guermouche (f. 1977). Han har en masterexamen från Institutionen för konst vid Konstfack i Stockholm och är återkommande föreläsare och gästlärare på Kungl. Konsthögskolan, Konstfack och Akademin Valand. Därtill är han vice ordförande i Konstnärsnämndens Bildkonstnärsfond och ordförande i Iaspis-delegationen samt ledamot i Konstfacks högskolestyrelse.

Om Vandalorum
Vandalorum är ett museum för regional, nationell och internationll samtidskonst och design. Verksamheten är fokuserad på utställningar och kunskapsförmedling. Placeringen mitt i Gnosjöregionen, ett av landets mest produktionsstarka områden, är vald med omsorg. I arbetet med att vara mer än ett museum är Vandalorums mål att främja utveckling, där den fria konsten är en inspirationskälla för nytänkande och innovationer inom näringsliv och industri. Sedan 2004 har Vandalorum bedrivit fristående utbildningssatsningar i samarbete med olika högskolor i Sverige.

Vandalorum

Foto Vandalorum, John Nelander


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl