2023-05-23 12:00Pressmeddelande

Smålandstriennalen: Småskaligt och storslaget

Det stora gungflyet, Amanda Cardell. Smålands Konstarkiv i Vandalorum

Smålandstriennalen 2023
27 maj – 30 september 2023

Performanceverk i uråldriga Karnaberg, en konsthall i en trädgård i Diö och ett konstnärligt forskningsprojekt på en sopdeponi. Nu öppnar Smålandstriennalen som bjuder in, inte bara att uppleva, utan också delta i samtidskonsten.
​​ Vår främsta ambition är att skapa delaktighet och uppmuntra till samtal och kunskapsutbyten, säger smålandsbördiga konstnären Johanna Billing, som är en av projektledarna.

Triennalen startar den 27 maj 2023 och pågår till slutet av september. Programmet bjuder på en mängd utställningar, projekt, workshops och performanceverk med fler än 60 medverkande konstnärer.

I Diö samarbetar konstnären Ella Tillema med lokalsamhället och skapar en konsthall i sin trädgård. I Marhult utropar Timo Menke ett “Naturkulturreservat” där konstnärer och forskare tillsammans med boende och bygdegårdar utforskar ett omdebatterat sopberg. Projektet Kojan på Österängen utforskar barns möjligheter till spontan lek i det offentliga rummet. Från Virserum utgår en samtalsturné som undersöker Smålands feministiska karta. Den mobila konstscenen Kulturvagnen ägnar sig åt uppsökande samtidskonstverksamhet på landsbygden. I en suggestiv performance vid mytomspunna Karnaberg från istidensätts det kollektiva historieberättandet i nytt ljus. 

Temat för triennalen, Små Land, syftar på att flera ”små länder” en gång slogs samman till ett gemensamt geografiskt område. Men det är fortfarande långt ifrån enhetligt: granplantager och urskogar sällskapar idag med lagerlokaler och mikrobryggerier. Röda stugor, kuststäder, inlandssamhällen, ängar och sjöar är en del av det vidsträckta landskapet. Det nya Småland är en plats där det urbana suset och tomhetens tystnad både kraftfullt och ljudlöst krockar. Små Land är en tematisk utgångspunkt som ska fungera som en igångsättare för att undersöka landskapets geografi och dess utmaningar idag och i framtiden.

​​– Småland är ett myller av små, självorganiserade konstplatser och etablerade institutioner som alla har nära band till sina lokalsamhällen. Vi vill sätta ljus på alla spännande arbetsmetoder och processer som pågår, säger Sara Hemmingsson som projektleder Smålandstriennalen tillsammans med Johanna Billing.

Utöver konstnärliga projekt och processer på okonventionella platser och konstscener, visas en rad större utställningar på Smålands konsthallar och konstmuseer i exempelvis Kalmar, Virserum, Boda, Växjö, Värnamo och Jönköping. Triennalen presenterar också ett filmprogram där bland annat David Torstenssons filmprojekt om väckelserörelsen sätter det politiska och religiösa arvet i Småland i ett nytt perspektiv.

Johanna Linder är ordförande för nybildade Konstfrämjandet Småland, som arrangerar triennalen:
​​– Smålandstriennalen är på många sätt en otraditionell och icke-hierarkisk triennal. Vi har velat lägga örat mot marken och lyssna till allt det storslagna som gror i den småländska myllan.


Smålandstriennalen 2023 är den första upplagan av ett återkommande samarbete mellan konstinstitutioner, konstaktörer och mindre föreningar. Konstfrämjandet Småland startades 2022 på initiativ av Vandalorum, Smålands Konstarkiv, Kalmar konstmuseum, Virserums Konsthall, Växjö konsthall, Österängens Konsthall och The Glass Factory i samarbete med Linnéuniversitetet. Huvudman för Smålandstriennalen är Konstfrämjandet Småland. Triennalen genomförs med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Kronoberg

För mer informationen om utställningarna, medverkande och program, besök Smålandstriennalens hemsida!

Spana även in Smålandstriennalens konto på Instagram där vi lägger upp nyheter!


Kontaktpersoner

För mer information om Smålandstriennalen och Konstfrämjandet Småland: 

Johanna Linder, ordförande i Konstfrämjandet Småland
johanna.linder@osterangenskonsthall.se

Sara Hemmingsson, projektledare
sara.hemmingsson@kalmarkonstmuseum.se

Madeleine Petersson, kommunikatör
madeleine.petersson@kalmarkonstmuseum.se  / 0709–59 32 42

Foto: Det stora gungflyet, Amanda Cardell, 2023, Smålands Konstarkiv i Vandalorum


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.