2024-09-06 09:00Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv presenterar ny utställning med Anna-Karin Arvidsson

Huvudbild

Välkommen på pressvisning torsdag 12 september kl 10 i närvaro av konstnär och keramiker Anna-Karin Arvidsson samt Remus Wilson, styrelseledamot i Smålands Konstarkiv. Anmälan till johanna.hansson@vandalorum.se

Utställningen visas 14 september - 1 december 2024
Lada 3, Smålands Konstarkiv

Smålands Konstarkiv i Vandalorum visar under hösten 2024 utställningen Gull eller gröna skogar med konstnär och keramiker Anna-Karin Arvidsson.

I utställningen utforskar och gestaltar Arvidsson hur människan, som en del i det system där natur och kultur möts, påverkar komplexa fungerande ekosystem genom förflyttning av arter.

Kalejdoskop

Som utgångspunkt finns två arter. Den ena är den ikoniska almen vars kulturella och naturliga ekosystem slagits ut i stora delar av Europa av den invasiva svampen Ophiostoma novo-ulmi. Med utrotningen av almen kommer ekologiska och kulturella förluster, som Arvidsson undersöker och gestaltar i dialog med naturen och med människor, som på olika sätt kan kopplas till almen och det system den ingått i.

Den andra är den främmande invasiva arten kanadensiskt gullris, som till skillnad från almen ökar kraftigt i utbredning och som genom det fungerar som en ekosystemingenjör.

AKA1

Med de här undersökningarna vill Arvidsson skapa berättelser för vårt kollektiva minne om almen men också spekulera kring vad som händer när en ny och invasiv främmande art breder ut sig.

Arbetet är processorienterat och befinner sig i gränslandet mellan design, konst och konsthantverk. Basen är materialet lera som fungerar som ett skissmaterial, bindemedel och ett verktyg för dokumentation och gestaltning. Arterna, almen och gullriset, utgör även de materialiteter som ingår i utforskandet och gestaltandet.

Kalejdisk

 

Anna-Karin Arvidsson (f. 1968) är utbildad keramiker vid HDK i Göteborg. Hon bor och arbetar i Växjö och är verksam som lektor i design vid Linnéuniversitetet. Arvidsson har haft flera offentliga uppdrag och separatutställningar. vid bl.a. Växjö konsthall.



Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Initiativtagare till Vandalorum är Sven Lundh och uppbyggnaden har möjliggjorts finansiellt av företagarfamiljerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson