2023-08-30 12:25Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv i Vandalorum presenterar Carl Henry Ek

Carl Henry Ek: Cloud Based Default Network

Välkommen på pressvisning fredag 1 september kl. 10 i närvaro av konstnär Carl Henry Ek.

Carl Henry Ek: Cloud Based Default Network
2/9 - 15/10 2023
Visas i Smålands Konstarkivs Lada 3

Konstnären Carl Henry EK intresserar sig för den nya digitala teknologin och dess paradoxer, såsom AI och dess påverkan på digitala rum och bilder. Konstverket Cloud Based Default Network är ett rumsligt dynamiskt videoverk uppbyggt av flera skärmar som tar form i Smålands Konstarkivs Lada 3 på Vandalorum. James Bridles bok The New Dark Age: Technology and the End of the Future har varit en stark referens i arbetet med konstverket.  

Sedan videokonferenser blev allmängods har uppfattningen om vad som är ett rum förändrats. Föreställ dig ett möte med en grupp människor i ett rum som deltar i videokonferens. Mötet sker fysiskt och i varje deltagares dator.  Rumsligheten har på så sätt både vidgats och kollapsat. Det har blivit något mycket mer omfattande och som har en räckvidd över hela världen. Samtidigt är det något litet som får plats inuti en mikrokomponent i en bärbar dator. Det utrymme som kan tolkas som ett rum är egentligen bara binära tal. Vad definierar den nya rumsligheten? Och vad finns efter att samtalet avslutats?

Carl Henry Ek: Cloud Based Default Network


Carl Henry Ek är född 1992 i Korsberga utanför Vetlanda. Bor och verksam som konstnär i Stockholm. Han gick ut Kungliga Konsthögskolan i Stockholm under 2023. Han har även studerat på Konstakademien i Köpenhamn och Konsthögskolan Valand i Göteborg.

Foto: Jean-Baptiste Béranger


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Utställningskoordinator, Smålands Konstarkiv
Elin Arvidsson