2023-08-16 08:38Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv i Vandalorum presenterar Ida Pettersson Preutz

Ida Pettersson Preutz

Välkommen på pressvisning torsdag 17 augusti kl. 10 i närvaro av konstnär Ida Pettersson Preutz.

Ida Pettersson Preutz: Lapptäcksfärd
19/8 - 15/10 2023
Visas i Smålands Konstarkivs Lada 3

Ida Pettersson Preutz skapar storslagna optiska illusioner av handfärgade tyger och screentryckta mönster. Resultatet suger in betraktaren i en intensiv och säregen värld. Redan när Ida Pettersson Preutz gick på Konstfack hittade hon sitt eget bildspråk. På avstånd upplevs de som tvådimensionella, men på närmare håll framträder en tredimensionell effekt. Det är ett konstnärskap som präglas av en uppenbar experimentlusta och sann känsla för handarbete. Ofta handlar det om en lappteknik bestående av hopsydda tygbitar som hon har färgat, klippt och sytt innan kompositionerna står klara. Konstnären arbetar ofta i mönsterserier som både attraherar och utmanar varandra.

It's all in my mind, Ida Pettersson Preutz


Ida Pettersson Preutz (f. 1989) är uppvuxen i Mariestad och bor och verkar idag i Älmhult i Småland där hon har sin ateljé. Hon ställer regelbundet ut i både Sverige och utomlands, som i Berlin, Milano och Tokyo.

Foto: Henrik Preutz


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl