2023-02-24 15:07Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv i Vandalorum presenterar Magni Moss

260x190 cm, tempera och olja på linneduk260x190 cm, tempera och olja på linneduk. Foto Magni Moss

Välkommen på pressvisning torsdag 2 mars kl. 10 med konstnär Magni Moss och Smålands Konstarkivs verksamhetschef Nicolas Hansson.

MAGNI MOSS  4/3 – 21/5 2023

Magni Moss konstnärskap undersöker det samtida måleriets gränser. Konstnären beskriver sitt arbete som en intensiv växelverkan mellan diskurs och process. Upplevelsen är alltid startpunkten för både idé och handling, som är början till ett arbete med genuint ovisst slut. Hans referenser kommer från ett brett spektrum av källor i vår kultur, men inte minst hans personliga historia och relation till vår värld.

Resultatet blir oväntade möten inte bara med färg, form och rytm, så även med själva målandets materialitet. Målningarna vibrerar av dynamik och färglyster, fritt från igenkänning och tydligt innehåll men samtidigt intensivt och fängslande. Det låter sig inte till fullo definieras, men det skapar oundvikliga och intressanta sammansättningar. Måleriet hos Moss lever liksom sitt eget liv i relation till den andra sinnliga och naturliga världen.

Under de senaste åren har Moss främst arbetat med en serie stora diptyker i olika tekniker, motiv och stil. Vissa är närmast monokroma och andra yvigt gestikulerande, men serien innehåller också figurativa porträtt och andra motiv och landskap. I anslutning till målningarna har han också gjort skulpturer och objekt, som på sätt och vis fungerar som ”förlängda ramar” till målningarna. Objekten kommer ofta från hans direkta omgivning. Det kan vara en gammal kurvig stock av svartek, ett bowlingklot, ett felsågat timmer eller en ovanligt lång pinne. Tillsammans med målningarna skapar de en slags kommunikativ miljö där vi som betraktare också ingår – en installation.

Pressvisning torsdag 2 mars kl. 10
Vernissage lördag 4 mars kl. 14


Magni Moss (f. 1982) läste sin högre konstnärliga utbildning i Frankfurt och Umeå och tog sin masterexamen 2009. Idag bor han utanför Ryd i Småland.

Moss har under de senaste åren haft flera utställningar på bl.a. Last Resort (Köpenhamn), Galerie Martin Janda (Wien), 1857 (Oslo), Charlottenborg Kunsthal (Köpenhamn), Villa Romana (Florens), Contemporary Art Center of Portland (USA) och MODEL projects (Vancouver).


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.