2022-09-05 12:59Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv i Vandalorum presenterar Anna Bjerger

Anna Bjerger, Pike, 2020 (150 x 305 cm)Anna Bjerger, Pike, 2020 (150 x 305 cm)

Lördag 10 september öppnar Smålands Konstarkiv i Vandalorum utställningen Jag skulle vilja vara där du är med Anna Bjerger (visas 10 september till 20 november) i Lada 3. Utställningen invigs av Nicolas Hansson, chef för Smålands Konstarkiv, tillsammans med Kalinka Ussing, curator för Sörmlands museum.

Penseldragen är svepande och lite avskalade, kompositionerna är ofta enkla liksom själva anslaget. Det är vid första anblick en sorglös och gåtfull tillvaro som avbildas. Det är inte så konstigt då många av bilderna är hämtade från inredningsmagasin, gamla hobbytidningar och resebroschyrer. Konstnären Anna Bjerger talar om att rädda bilder från historien.

Flera av de ursprungliga bilderna hade ett syfte att sälja, övertyga eller förklara något. Nu är de uppryckta ur sitt förflutna och har landat i ett nytt sammanhang. De är brottstycken i ett nytt flöde. Som betraktare är det svårt att bestämma vad man egentligen ser. Det är tydligt på ett sätt. En strand, en skogspromenad eller ett flaskskepp, men vi får inte allt förklarat. Samtidigt uppstår en känsla av igenkänning för det som utspelas i motivet, en upplevelse av något man varit med om. Landskapet, ögonblicket, en hastig tanke eller främlingen i ögonvrån som nyss passerade förbi på gatan.

Jag skulle vilja vara där du är omfattar en större del av Anna Bjergers konstnärskap. Det är en samling omsorgsfullt utvalda verk av konstnären själv. Utställningen är ett samarbete med Galleri Magnus Karlsson och Galleri Bo Bjerggaard, tillsammans med privata långivare som generöst bidragit med sina konstverk. I utställningen har en installation av sittbänkar i olika färger och format tagit plats som en förlängning av måleriet. De är gjorda i spillmaterial och skapade av hantverkaren Richard Dudek och därefter bemålade av Anna Bjerger. Bänkarna fungerar som en brytpunkt med färg och penseldrag som korresponderar med måleriet på väggarna. Bänkarna är till försäljning och konstnären har valt att donera intäkterna till välgörenhet.

Om konstnären:
Anna Bjerger (f.1973) bor och arbetar i Småland. Hon är utbildad vid Central Saint Martins Royal College of Art i London. Hon har ställt ut i Sverige och internationellt sedan början av 2000-talet.

Utställningar i urval:
Galleri Bo Bjerggaard, Köpenhamn, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, Gl. Holtegaard Konsthal, Holte, 0–0 LA, Los Angeles, Kristianstads konsthall, David Risley Gallery, Köpenhamn, Galleria Monica de Cardenas, Milano, Fullersta Gård, Stockholm, Växjö Konsthall.

Stipendier i urval:
Konstnärsnämndens Arbetsstipendium 2013.

Representerad:
Moderna Museet, Louisiana Museum of Modern Art, The AkzoNobel Art Foundation, Netherlands Stedelijk Museum, Cobra to Contemporary Collection, Hugo and Carla Brown Zabludowicz Collection, Axel Vervoordt Collection, The Ekard Collection Vinunic, Sveriges Radio, Gävle Kommun, Växjö Kommun, Christian Larsen Collection.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.