2022-06-10 11:04Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv i Vandalorum presenterar Linnea Jörpeland

Indisk Elefant, 2021
Material: Akryl och papperslera
Indisk Elefant, 2021 Material: Akryl och papperslera

Lördag 18 juni öppnar Smålands Konstarkiv i Vandalorum utställningen Särdrag med Linnea Jörpeland (visas 18 juni till 21 augusti i Galleriet).

Utställningen Särdrag består av teckningar och skulpturer. Befriade från ett förutsägbart formspråk utmejslar Jörpeland sina gestalter med oväntade vändningar och förhåller sig självständig till skulpturtraditionen. Resultatet vecklas ut som en hjärtklappande överraskning och skapar välgörande störningar hos betraktaren. Fjärilar virvlar runt i magen och smilbanden drar igång. Det kan vara en man i kattdräkt som möter en katt som skjuter rygg. Eller en teckning av ett upp och ned vänt porträtt där näsan på den avbildade blir till en elefantsnabel. Lägg därtill de underfundiga titlarna med lika delar poesi och narrativ som ofta omkullkastar ens första försök att greppa det du ser. Man faller helt enkelt hjälplöst inför fantasin.

Det ligger nära till hands att uppfatta konstnärens bildvärldar som något naivt och roligt. Innehållet är oftare av ett mer allmänmänskligt och existentiellt tankegods. Det är många gånger betraktelser och föreställningar som vi känner igen men som är omstöpta med ett annat tonfall eller en annorlunda blick som gör att perspektiven förskjuts. Plötsligt står vi där framför ett verk med en tanke som inte fanns när vi började betrakta verket. Jörpelands konstverk tar upp frågor som alla människor någon gång ställt sig. Vem är jag och vad går livet ut på? Hur gör vi egentligen för att passa in den här märkliga världen? Det blir på så sätt en bräcklig bild av verkligheten som gestaltas och som knappast är ute efter att roa eller underhålla – egentligen. Det bara det att det blir så ändå, att man ler inombords, inte för att det är kul, utan för att världen, livet och tankarna ofta expanderar inför ett verk av Jörpeland.

Jörpeland arbetar främst i traditionella material som teckning, papiermaché, gips och brons. Hon är mest etablerad och anlitad för offentlig konst. Många av hennes skulpturer finns på offentliga platser över hela Sverige. Anslaget är ofta vardagligt med djur gestaltat i en framträdande position. En pytteliten pingvin framför ett pampigt rådhus, en disträ kameleont som skyndar uppför en lyktstolpe, eller en elefant vars stora öron skymmer sikten. I betraktandet sker en inre och yttre motsägelsefullhet som ger skulpturerna liv. Jörpeland ger fysisk form åt en tanke: Att alla dessa hästar, katter, kameleonter och andra märkliga figurer längtar efter att få sin form av Jörpeland. Det känns på något sätt sannolikt och riktigt.

Linnea Jörpeland är född 1971. Bor och arbetar i Sollentuna. Utbildad på Kungl. Konsthögskolan, Stockholm 1994-99.

Offentliga uppdrag i urval:
Porträttbyst av Statsminister Nils Edén till Sveriges Riksdag #allmänochlikarösträtt (2021), Södra Bantorget i Växjö (2017), Domsjöskolan i Örnsköldsvik (2017), Skövde (2013), Järnvägsstationen i Falkenberg (2013), Entréhallen till Stockholms läns landsting Kulturförvaltningen, Rådhuset vid Stortorget i Örebro (2013), Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg (2008), Sundsvalls hamn (2009), Östra gymnasiet Skogås i Huddinge (2005), Smedslättskolan i Bromma (2004), Haninge Kulturhus (2002)

Representerad:
Statens konstråd, Stockholms konst, Stockholms läns landsting, Region Kronoberg, Folkets hus och parker, Norrköpings konstmuseum, samt i flera kommuner som Växjö, Sollentuna, Söderhamn, Kiruna, Vetlanda, Ljusdal, Örnsköldsvik, Uppsala, Sigtuna, Örebro och Tyresö.

Utställningar i urval:
Lars Bohman Gallery, Galleri Knäpper+Baumgarten, Växjö konsthall Kulturmagasinet i Sundsvall, Luleå Konsthall, Haninge Konsthall och Konstnärshuset i Stockholm.

Övrigt:
Erhöll 2021 Konstnärsnämndens 1-åriga arbetsstipendium.
Medverkade i Örebro Open Art 2013.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.