2022-05-12 08:44Pressmeddelande

Smålands Konstarkiv i Vandalorum presenterar Richard Johansson

Sommargylling: Richard Johansson & Nora Bencivenni
Foto: Galleri Magnus KarlssonSommargylling: Richard Johansson & Nora Bencivenni Foto: Galleri Magnus Karlsson

Lördag 14 maj öppnar Smålands Konstarkiv i Vandalorum utställningen Hunters & Collectors med Richard Johansson (visas 14 maj till 28 augusti).

Var ligger Gubbakulan i Småland? Och vem fan är egentligen Benjy Melendez? Med djupt allvar och vild humor brottas Richard Johansson med de stora frågorna om vilka vi är och vart vi egentligen är på väg. Stämningen är oftast jovialisk och folklig, men det som framträder därefter är ofta en mörkare sida där konstnären plockar in samtida sammanhang som inte alltid är så roliga. Referenserna och persongalleriet kan vara udda såväl som allmängiltiga. Ingen går säker i bildrummens ofta lite ödsliga miljöer. Det kan vara öknen i New Mexiko eller de djupa skogarna i Småland. Människorna bär sin ensamhet och utsatthet. Ibland är det kaxigt. Ibland är det skört.

I det johanssonska världsalltet kan betraktaren känna tillhörighet och empati med alla. Det spelar ingen roll om man är en högfärdig societetsdam, smutsig vapenhandlare, korrupt politiker eller alkoholisten på torget. Ingen är förmer än någon annan. För någonstans i slutändan är vi alla inneslutna i vår ensamhet och våra brustna förhoppningar. Krig, kärlek, åtrå, lycka, misär i en evig växelverkan. Richards konst skapar en övertygelse och en acceptans att livet är inget mindre än en freakshow där vi alla är lika inför gud som förmodligen inte finns.

Richard Johanssons konstnärliga produktion sträcker sig över tre decennier och det börjar nu bli intressant att försöka ringa in konstnärskapet. Smålands Konstarkiv i Vandalorum har därför lånat in ett omfattande antal verk från institutioner och privatpersoner. Bland äldre och nya verk visas skulpturer, måleri och installationer på utställningsytans 250 m². På Vandalorums innergård visas Johanssons rullande museivagn Folkkonstmuseum.

Utställningen genomförs i samarbete med Galleri Magnus Karlsson.

Om konstnären
Richard Johansson (f. 1966 i Vrigstad) är verksam och bor i Kivik. Utbildad 1989–1994 på Malmö Konstskola Forum (senare Malmö Konsthögskola).

Utställningar i urval
Galleri Magnus Karlsson, Galleri PS, Wanås Konst, Västerås Konstmuseum, Galleri Thomas Wallner, Krognoshuset i Lund, Växjö Konsthall, Kristianstads konsthall, Galleri Rostrum.

Stipendier i urval
Konstnärsnämndens 2 åriga Arbetsstipendium 2021, 2015, 2005, 2000, Längmanska Kulturfonden, Iaspis.

Representerad
Eskilstuna konstmuseum, Västerås konstmuseum, Statens konstråd, Folkets hus och parker, Göteborgs konstmuseum, Kristianstad kommun, Halmstad kommun, Växjö kommun.

Offentliga gestaltningar i urval (i samarbete med Mette Björnberg)
Riksidrottsmuseet i Stockholm, Änggårdskolan, Linköping, Stockholms Sjukhem
Barnens Skulpturpark i Malmö, Gävle kommun, Kristianstad kommun och Haninge kommun.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.