2022-08-12 08:37Pressmeddelande

Pressvisning 26/8 kl. 10: Jenny Nordberg – Active Cargo

Foto: Peter Guenzel / HemFoto: Peter Guenzel / Hem

Pressvisning fredag 26 augusti kl. 10 med museichef Elna Svenle och formgivare Jenny Nordberg.

Lördag 27 augusti öppnar Vandalorum utställningen Active Cargo med Jenny Nordberg, en av Sveriges främsta formgivare (visas 27 augusti till 6 november).

Transporter är ett ämne som sällan diskuteras inom designbranschen. När samtalet berör klimatet läggs fokus ofta istället på hållbara material och tillverkningsmetoder. Transporterna är dock helt nödvändiga i den världsomspännande produktionsapparaten och genomförs huvudsakligen med fossila bränslen, vilket har omfattande negativ miljöpåverkan.

I denna utställning, som Nordberg skapat specifikt för Vandalorum, utforskar hon de globala transporter av både material och varor som bär vår konsumtion. Med humor, skärpa och nytänkande ger sig Nordberg i kast med att undersöka om transporten av ett objekt även kan utgöra själva tillverkningen av objektet. Vad skulle produkter få för uttryck om den geografiska förflyttningen helt togs bort men rörelsen som transporten innebär behålls och utgör själva produktionen?

Till utställningen bygger Nordberg stora skulpturala maskiner som imiterar olika transportslag. Nordberg kommer regelbundet att vara på plats och inför publiken aktivera tillverkningen. På maskinerna “fraktas” material och när "transporten" är slut har också ett eller flera objekt skapats som omgående blir en del av den framväxande utställningen.

Till utställningen publiceras en katalog med en nyskriven text av danska curatorn Henriette Noermark.
______________________________________________________________________________________

Jenny Nordberg (f. 1978) har en MFA i industridesign från LTH och är baserad i Skåne. Hon arbetar tvärvetenskapligt med att vidga idén om design och drivs av ett sökande efter alternativ till massproduktion. Hennes arbete karakteriseras av en skarpsinnig kombination av brutalism och minimalism, ofta med slumpen som ett viktigt element. Nordberg fokuserar på hur vi producerar och konsumerar idag, hur det har gjorts historiskt och hur det kan göras annorlunda i framtiden. Hon finns representerad i samlingarna hos bl.a. Nationalmuseum, Malmö Konstmuseum, Hallands Konstmuseum och Vitra Design Museum. Jenny Nordberg är även grundare av den digitala plattformen SPOK, ett nationellt verktyg för lokal produktion som riktar sig till designers, konstnärer och arkitekter. Nordberg har mottagit ett stort antal priser, och utnämndes senast till Årets Designer vid Swedish Design Awards by Rum 2022.

Jenny Nordbergs projekt genomförs med stöd av Konstnärsnämnden.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson