2022-08-12 08:38Pressmeddelande

Pressvisning 26/8 kl. 10: Caroline Mårtensson –Innan ridån faller

Efterklang, foto: Caroline MårtenssonEfterklang, foto: Caroline Mårtensson

Pressvisning fredag 26 augusti kl. 10 med museichef Elna Svenle och konstnär Caroline Mårtensson.

Lördag 27 augusti öppnar Vandalorum utställningen Innan ridån faller med konstnär Caroline Mårtensson (visas 27 augusti till 6 november).

Mårtensson arbetar tvärvetenskapligt i poetiska, efterforskande verk som försöker förstå sambanden mellan oss människor och vår omgivning — de avtryck vi lämnar efter oss men också vår ekologiska läskunnighet.

I utställningen kommer Mårtensson bl.a. att visa verket Under särskilda förutsättningar, en mångårig undersökning av naturens utmaningar på de militära skjutfälten Ravlunda och Revingehed i Skåne. Områdena omfattas av Natura 2000, ett EU-nätverk för särskilt värdefull natur med uttryckta bevarandevärden. Artmångfalden beror delvis på att slitaget från övningsverksamheten påminner om äldre tiders skonsammare jordbruksmetoder. Växt-, djurliv och militär verksamhet är varandras förutsättningar och motsättningar på samma gång.

Ett annat verk i utställningen är den nyproducerade installationen Innan ridån faller. I glipan på en nästan nerfälld ridå projiceras ett videocollage av material från tre olika situationer och historiska tillfällen. Verket grundar sig i studier av nattlevande flyn och har utvecklats i nära samarbete med formgivaren Patrik Bengtsson och musikern Magnus Jonsson Szatek, men också genom förstudier med naturinventerare och hobbyentomologer.

Vi befinner oss på gränsen till en ekologisk kollaps, som är svår att förhålla sig till. Om vi känner till arterna i vår egen närhet och hur de ekologiska systemen hänger samman har vi bättre förutsättningar att värna dem.

Till utställningen görs en katalog med en nyskriven text av poeten Mats Söderlund samt en novell av norska författaren Maja Lunde som publiceras för första gången i Sverige.
______________________________________________________________________________________

Caroline Mårtensson (f. 1977) är verksam i Halland och har en MFA från Malmö konsthögskola. Hon arbetar forskningsbaserat, tvärvetenskapligt och platsspecifikt i förhållande till frågor om miljö och klimat, med ett intresse för de psykologiska barriärer som ligger i vägen för engagemang och normförändring. Tillsammans med Patrik Bengtsson driver hon Test Site Steninge i Halland, en plattform för praktiskt experimenterande och samtal kring hållbart byggande och omställning.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson