2023-05-30 12:17Pressmeddelande

Pressvisning 2/6 kl 10: Front - Bruno Mathsson-priset 2023

Front, Design by Nature, 2023. Foto: Andy Liffner / Stockholm Furniture Fair 2023 Guest of Honour

Pressen inbjuds till förhandsvisning fredag 2 juni kl 10. Vänligen maila anmälan till malena.sandahl@vandalorum.se eller ring 0370-30 22 03.

Utställningen visas 3 juni — 5 november 2023 i Formladan, Vandalorum
Prisutdelning sker lördag 3 juni kl 14

I sommar presenterar designstudion Front en omfattande ny utställning, Design by Nature, i Vandalorums Formlada. Design by Nature är ett projekt inom vilket Front under flera års tid dokumenterat platser i naturen och undersökt kreativiteten inom djur- och växtriket. Dokumentationen har bl.a. skett genom 3D-skanning av sjöar, skogar, klippor, djurspår, iden, mossor och växter för att kunna studera och återge naturens avtryck som mönster och former. Materialet har inspirerat Front till en ny serie objekt och möbler som skapats genom traditionellt hantverk som vävning, tuftning, broderi, växtfärgning och modern teknik som digitalvävda gobelänger.

Front är en av Sveriges mest etablerade designstudios internationellt. Deras arbeten tar sin utgångspunkt i undersökningar och experiment där föremålen bär på en berättelse. Till sin hjälp i den kreativa processen har de bl.a. skapat objekt med hjälp av djur, genom avancerad teknik och i oväntade material. De har gjort sig kända för den idag ikoniska hästlampan och de frihandsskissade möblerna i 3D.

Designstudion Front är 2023 års Bruno Mathsson-pristagare. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 3 juni 2023 på Vandalorum i samband med vernissagen av Fronts utställning.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren har med studion Front etablerat en forskningsbaserad verktygslåda för innovativa design- och utvecklingsprojekt. De har med stor framgång skapat en internationell profil genom att generöst omfamna allt från naturens kreativitet till slumpens kraft som källa till sin design. De konstnärliga uttrycken växer ur digitalt och tekniskt komplicerade processer som underfundigt kombineras med hantverk.  


Om Front
Designstudion Front grundades 2004 och består av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren. De formger och samarbetar med producenter både i Sverige och Europa, däribland Galerie Kreo, Kvadrat, Moroso, Swedese, Moooi, Vitra och Zero. Front finns bl.a. representerade på MoMA i New York, V&A i London, Centre Pompidou i Paris, M+ i Hong Kong, Nationalmuseum i Stockholm, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och Röhsska Museet i Göteborg.

Om Mathsson-fonden
Bruno Mathsson-priset delas ut årligen av Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond som bildades 1983 genom en donation från Karin och Bruno Mathsson. Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Information om priset lämnas av Mathsson-fondens ordförande Monica Lembke: 070-580 94 82 eller via mail här.

Mer info: www.mathssonfonden.se

Front. Foto Christopher Hunt.

Bilder:
Front, Design by Nature, 2023. Foto: Andy Liffner / Stockholm Furniture Fair 2023 Guest of Honour
Porträttbild Front, Sofia Lagerkvist & Anna Lindgren. Foto Christopher Hunt


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl