2022-11-23 10:00Pressmeddelande

Pressvisning 2/12 kl. 10: Maria Bang Espersen — Nordiska Mytologier

Maria Bang Espersen: Nordiska MytologierMaria Bang Espersen: Nordiska Mytologier

Välkommen på pressvisning fredag 2/12 kl. 10 med konstnär Maria Bang Espersen och Smålands Konstarkivs verksamhetschef Nicolas Hansson.

Lördag 3/12 kl. 14 öppnar Smålands Konstarkivs nya utställning med konstnär Maria Bang Espersen. Utställningen pågår 3 december 2022 - 19 februari 2023 i Lada 3.

Konstnären Maria Bang Espersen undersöker myter och berättelser om nationell identitet genom att spåra historier om vardagsporslin. Formen är en museiutställning för historiska föremål och presenterar sju noggrant utvalda grupper av porslin. Verket lyfter fram en sorts nationalism inom den skandinaviska porslinshistorien som sällan berörs, men som har bidragit till uppbyggnaden av nationalistisk stolthet i Sverige, Danmark och Norge. Nordiska Mytologier guidar oss genom berättelserna och marknadsföringen bakom produkterna och bidrar därmed till att avslöja dess konstruktion.

I utställningen har varje föremål fastnat i själva montern istället för att placeras inuti den. Denna sammandrabbning har fått glaset att spricka och avslöjar den destruktiva kraften i porslinsföremålen och kommenterar samtidigt bräckligheten i konventionella museumpresentationer. Sett från utsidan syns rummets råa konstruktion. Från insidan blir varje displayruta ett fönster mot utsidan. Omgivningen blir en del av varje visning, och påminner om de ständigt närvarande yttre faktorer som påverkar vår uppfattning.

I utställningen visas även videoinstallationen When you are in the middle of it som består av tre synkroniserade skärmar som visar inspelningar från fem danska bostadsområden som, när den filmades 2018, hade klassats som getton av den danska regeringen. Inspelningarna bryts upp av bilder av datormodellerade renderingar som visualiserar byggnader som människor som bor i bostadsområdena hoppas på. Deras önskemål för de egna stadsdelarna står i skarp kontrast till de ingripanden som regeringen planerat till följd av ”Ghettoplanen” från 2018. I videon presenteras även invånarnas egna kommentarer och tankar till kring ”Ghettoplanen” och dess diskriminerande och alienerande effekt på grupper av människor i det danska samhället.

Nordiska Mytologier har möjliggjorts med stöd från Konstnärsnämnden.

______________________________________________________________________________________

Om konstnären
Maria Bang Espersen är en dansk-svensk konstnär, bosatt i Småland sedan 2019 och arbetar från sin ateljé i The Glassfactory i Boda. Hon har en MFA från California Institute of the Arts (2017) och en hantverksexamen från Den Kongelige Danske Designakademi på Bornholm (2012). Hon är även utbildad vid Kosta Glasskola (2009).

Utställningar i urval
Under de senaste tio åren har Maria Bang Espersen ställt ut internationellt vid ett flertal institutioner, inklusive Smithsonian American Art Museum, Henry Moore Institute, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Houston Contemporary Craft Center, Toyama Glass Art Museum och Finska glasmuseet. Espersens verk ingår i samlingarna på V&A i London, Corning Museum of Glass i USA, Rakusui-tei Art Museum and Gardens i Japan och har nyligen inkluderats i Statens Konstråd.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.