2023-09-08 08:07Pressmeddelande

Piet Oudolfs trädgård invigs på Vandalorum 16/9 2023

Piet Oudolfs trädgård, Vandalorum

Lördag 16/9 kl 14 invigs Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum. Pressen välkomnas att delta. Anmälan och intervjuförfrågningar till malena.sandahl@vandalorum.se

Vandalorums trädgård är skapad av den världsledande holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf (f. 1944). Det är hans första trädgård vid en nordisk kulturinstitution. Den omfattar bl.a. en 3 500 m² stor perennäng som planterades våren 2023. Detta monumentalkonstverk innehåller ca 26 000 plantor av drygt 100 olika slag. Växterna är valda utifrån färg, struktur och skulptural kvalitet, för att tilltala under alla fyra årstider, även efter att de har blommat över. 

Oudolf har skapat trädgårdar världen över, vid exempelvis The High Line i New York, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och restaurang Noma i Köpenhamn. Oudolf är en pionjär inom den rörelse som sedan 1980-talet verkat för alternativ till dekorativa och strikt hållna trädgårdar. Inspirationen hämtas istället från naturens växtlighet, med inriktning på perenner, gräs och buskar som traditionellt inte ansetts vara trädgårdsplantor. Oudolfs starka visuella uttryck bottnar i hans djupa växtkunskap, och karaktäriseras av unika kombinationer, böljande formspråk och skiftande siktlinjer. 

Jag är mycket glad över att ha skapat denna trädgård på Vandalorum, en trädgård som samspelar med den vackra naturen runt museet. En trädgård är inte en målning som du tittar på utan en dynamisk process som hela tiden förändras, och som du ständigt kan återvända till.

—Piet Oudolf


PROGRAM


Lördag 16/9 kl 14
INVIGNING
Samtal med Piet Oudolf och museichef Elna Svenle i Galleriet följt av invigningsceremoni i trädgården. Förfriskningar serveras.

Kl 13-15 pedagogledd lerworkshop
med vilda växter för alla barn, utomhus (kostnadsfritt och ingen föranmälan)


Fredag 15/9 kl 16.30
Visning av Thomas Pipers prisbelönta film Five Seasons: The Gardens of Piet Oudolf
(1h 15min) i stora salongen på Biostaden i Gummifabriken i Värnamo. Piet Oudolf är på plats och berättar om filmen. Fri entré.

Trädgården har möjliggjorts med stöd av Hjalmar Wicanders fond, Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik, Mats Skogsfors samt Vandalorums Partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig.

Filmvisningen sker i samarbete med Värnamo Filmhistoriska Festival och Smålandstriennalen, med stöd av Postkodstiftelsen. 

Piet Oudolfs trädgård, Vandalorum. Konceptritning av Deltavormgroep.

 

Foto: John Nelander / Vandalorum
Skiss: Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum. Deltavormgroep.

 


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl