2024-11-12 08:03Pressmeddelande

Påminnelse pressvisning Kustaa Saksi: Gränsland 15/11

Porträtt Kustaa Saksi, foto: Jussi Puikkonen

Välkommen på pressvisning fredag 15 november kl 11 i närvaro av konstnär och formgivare Kustaa Saksi samt Elna Svenle, museichef Vandalorum. Anmälan till johanna.hansson@vandalorum.se ______________________________________________________________________________________

Vandalorum presenterar stolt den första soloutställningen på ett museum i Sverige med den tongivande Amsterdam-baserade konstnären och formgivaren Kustaa Saksi. Utställningen Gränsland ger en bred översikt över Saksis textila arbeten från det senaste decenniet. Utställningen innehåller över 20 jacquardvävda verk, varav många i monumental skala. De presenteras i en installation som tagits fram specifikt för Lada 2 på Vandalorum, i en scenografi av Lauri Johansson, med ett ljudlandskap av Marko Nyberg samt en film av David Verbeek.

Utställningen visas 16 november 2024 - 11 maj 2025.

Aftermath

Saksi utforskar i sitt konstnärskap ögonblicken mellan det verkliga och overkliga, mellan dröm och vakenhet, mellan vansinne och sans. Egna erfarenheter av migrän, allmänna erfarenheter av hallucinatoriska visioner samt mytiska narrativ är alla teman som återkommer i Saksis verk. Han har alltid varit fascinerad av den mänskliga hjärnan, särskilt dess kapacitet att bearbeta information från sinnena på nya och oväntade sätt.

Saksi värdesätter de ändlösa möjligheter som ryms i arbetet med garn. Han börjar oftast med att rita en skiss som han sedan tar till TextielLab i Tilburg. Med hjälp av mjukvara överförs varje figur och färg i skissen till en specifik textur (materialen spänner från mohair, ull, bomull, siden och viskos, till gummi, koppar och polyester) innan vävprocessen kan börja. Resultatet är en kombination av komplicerade lager av bindningar.

Kollage_KS

Jacquardvävstolen, som uppfanns av Joseph-Marie Jacquard i början av 1800-talet i Frankrike, möjliggjorde en automatisk produktion av intrikata, komplexa mönster. Den historiska jacquardvävstolen, som styrdes av hålkort, var i själva verket en tidig modell för moderna datorer. Idag tillåter den datorstyrda jacquardvävningsprocessen snabba förändringar. Saksi har ibland kallat sin process ”actionmåleri med varp och väft”.

Kustaa Saksi (f. 1975 i Kouvola i Finland, verksam i Amsterdam i Holland) är utbildad till grafisk designer vid Designinstitutet i Lahtis. Han har ställt ut på exempelvis Designmuseet i Helsingfors, V&A i London och Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, samt har utfört beställningsarbeten för modehusen Hermès, Ferragamo, Issey Miyake, Nike och Marimekko. Saksi har nyligen utsetts till Guest Creative av Stockholm Furniture Fair 2025 och har skapat mässans visuella uttryck.

Utställningen är ett samarbete med Designmuseet i Helsingfors.

Foton:
Porträtt Kustaa Saksi, foto: Jussi Puikkonen
Kustaa Saksi, Aftermath (2018), First Symptoms series, foto: Miia Panula
Kustaa Saksi, Proteus (2021), Mythology series, foto: Jussi Puikkonen
Kustaa Saksi, Sinbad (2021), Mythology series, foto: Jussi Puikkonen

Kustaa Saksi, Hind (2021), Mythology series, foto: Jussi Puikkonen



Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Initiativtagare till Vandalorum är Sven Lundh och uppbyggnaden har möjliggjorts finansiellt av företagarfamiljerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson