2023-02-21 08:00Pressmeddelande

Oudolfs trädgård tar form på Vandalorum

Oudolf-trädgården på Vitra Campus

Vandalorum kan med glädje meddela att anläggandet av museets omfattande trädgårdsprojekt nu inleds, skapat av en av världens främsta trädgårdsdesigners, Piet Oudolf. Det blir Oudolfs första trädgård vid en nordisk kulturinstitution. Den första etappen genomförs under våren för att stå färdig sommaren 2023. Den omfattar Vandalorums södra tomt som är det område som gästerna först möter och innehåller bl.a. en ca 3500 m² stor perennodling. 

Oudolf är en av förgrundsgestalterna inom naturalistisk odlingsdesign som är förankrad i platsen och naturen runtomkring. Han har bl.a. skapat de uppmärksamma trädgårdarna vid The High Line Park i New York, USA; Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Tyskland; konstgalleriet Hauser and Wirth i Somerset, England; och restaurang Noma i Köpenhamn. Oudolfs fokus ligger på perenna växter som återkommer år efter år. Han drivs av att skapa trädgårdar vars växtlighet förändras och tilltalar under alla fyra årstider. Växtvalen grundar sig i årtionden av efterforskningar om unika arter, men också i den lokala vilda floran på varje plats. Vandalorum är beläget i ett gammalt jordbrukslandskap utanför Värnamo, ett stenkast från Lagan och sjön Vidöstern.

Piet Oudolf: ”Vi är mycket glada att vi har börjat skapa en trädgård runt Vandalorum, en trädgård som kommer att samspela med den mycket vackra naturen runt museet. En trädgård är inte en målning som du tittar på utan en dynamisk process som hela tiden förändras, och som du ständigt kan återvända till.”

Elna Svenle, Vandalorums museichef: ”Det är drygt 10 år sedan vi invigde Vandalorum. Under första decenniet har fokus varit att utveckla utbudet innanför museets väggar — utställningarna, pedagogiken, maten osv. Vi är nu redo att ta oss an den stora del av museet som vår utemiljö utgör — en plats vi vill ska erbjuda konstnärlig fördjupning, kontemplation, experiment, lärande, lek och att bara få försjunka i naturen. Vi har under många års tid drömt om att anlita Piet Oudolf som har ett unikt formspråk, ett ständigt nytänkande och en omfattande erfarenhet. Vi är otroligt stolta och glada över att nu sätta igång arbetet på plats med att anlägga hans Vandalorum-trädgård!”

Media bjuds in tillsammans med projektets möjliggörare till lunch, presentation och första spadtaget med Piet Oudolf måndag 27 februari, anmälan till malena.sandahl@vandalorum.se
kl 11.30 lunch
kl 12.15 presentation
kl 12.40 (ca) Piet Oudolf tar första spadtaget 

Piets Oudolfs trädgård, Vandalorum. Konceptritning av Deltavormgroep.

Projektet genomförs med stöd av:
Hjalmar Wicanders fond
Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik
Mats Skogsfors
Vandalorums Partners: familjerna Hamrin, Liljedahl, Svenstig

 

Bilder:
Oudolf-trädgården på Vitra Campus. Foto: Marek Iwicki, 2021
Piets Oudolfs trädgård, Vandalorum. Konceptritning av Piet Oudolf / Deltavormgroep.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl