2022-12-21 09:30Pressmeddelande

Nya bilder: Sigrid Sandström på Vandalorum!

Sigrid Sandström: Under tiden, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell/ VandalorumSigrid Sandström: Under tiden, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell/ Vandalorum

Sigrid Sandströms utställning Under tiden (3/12 2022 - 10/4 2023) visas i Vandalorums största lada. Här ingår en serie nya monumentala målningar, fritt hängande i rummet. För första gången har hon skapat verk på duk som är avsedda att upplevas från båda håll, med en fram- och baksida av samma dignitet. I utställningen visas även två grupper av målningar från det senaste året, med inbördes dialog.

Sandström har sedan debuten för drygt två decennier sedan, konsekvent utforskat måleriets förutsättningar och begränsningar. Med tiden har hennes storskaliga, avskalade landskap blivit allt mer abstrakta. Hon arbetar med att framgångsrikt tänja på måleriets grundelement: duken, färgen och appliceringsmöjligheterna.

Det flyktiga och obestämbara spelar en viktig roll i Sandströms måleri. Verken upplevs sällan som statiska utan som varande i ständig rörelse. Vad som ena stunden kan framstå som ett formmässigt experiment på ytan, kan i nästa övergå till en illusion av svindlande djup. Hennes verk har sällan en självklar riktning, vilket bidrar till känslan av föränderlighet. Detta, kombinerat med Sandströms färgval — där naturens dämpade gråskalor ofta ställs mot strålande, klara nyanser — får verken att närmast vibrera.

Till utställningen publiceras en katalog med en nyskriven text av den tyske författaren och konstskribenten Martin Herbert samt nytagna bilder av fotograf Patrik Lindell.

Läs katalogen här.
______________________________________________________________________________________

Om Sigrid Sandström
Sigrid Sandström (f. 1970 i Stockholm) tog sin Master of Fine Arts från Yale University i USA. Hon är för närvarande professor vid Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors och har tidigare varit professor vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm samt biträdande professor vid Bard College, Annandale-on-Hudson, New York. Hon har ställt ut på bl.a. Bonniers Konsthall i Stockholm, Moderna Museet i Stockholm, Contemporary Art Museum i Houston, Anat Ebgi Gallery i Los Angeles, Frye Art Museum i Seattle, Inman Gallery i Houston, Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn, Nationalmuseum i Stockholm, Reykjavik Art Museum, Cecilia Hillström Gallery i Stockholm, Västerås konstmuseum och Waldemarsudde i Stockholm. Sandströms verk ingår i samlingarna vid bl.a. Moderna Museet, Statens Konstråd, Malmö Konstmuseum, Borås Konstmuseum och Houston Museum of Fine Arts


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson