2022-10-11 07:00Pressmeddelande

Ny utställning med Bruno Mathsson-pristagare Pierre Sindre

Stol ONO för Källemo 2021 av Pierre SindreStol ONO för Källemo 2021 av Pierre Sindre

Pressvisning torsdag 20/10 kl. 11 med Pierre Sindre, Bruno Mathsson-pristagare 2022 och Elna Svenle, museichef Vandalorum

Lördag 22/10 öppnar Vandalorums nya utställning med inredningsarkitekt och formgivare Pierre Sindre. Sindre är 2022 års Bruno Mathsson-pristagare och vernissagen sker i samband med prisutdelningen kl 14. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor.

Sindres utställning, som äger rum i Formladan, innehåller ett stort antal av hans möbler, formgivna från 2007 till idag. Vi får också se de vitt skilda föremål och fenomen som fungerat som inspiration till varje möbel. Sindres insamling av uppslag pågår konstant och inte sällan är det vardagsting som omger honom som väcker idéerna till hans stolar, bord och lampor: blyertspennor eller skosnören, kuddar eller en duschbrunn.

Sindre har hantverket i sina gener. Hans farfar var möbelsnickare i Bodafors i Småland, hans pappa byggde båtar. Efter utbildning inom inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack, kom Sindre till CREO, ett kontor med som bl.a. inredde rättssalar och andra rum som omfattar samhällets hierarkier. Ett stort projekt var inredningen av Stockholms tingsrätt i Rådhuset, ritat av arkitekt Carl Westman. I utmaningen ingick beställarens önskan om kvalitet och lång livslängd. Sindre har också arbetat för Thomas Sandell, ett arkitektkontor som i sin vitalitet blivit en plantskola.

Sindre arbetar idag som formgivare för framstående svenska producenter. Hans mission är att utveckla mänskliga möbler, både vad gäller skala och komfort. Den till synes anspråkslösa stapelbara stolen Sindre för Källemo är ett exempel. Den är tillverkad av fyrkantsstål som ger den gracila bärande konstruktionen en smidd känsla. Mänskliga behov tillfredsställs även i den generösa och samtidigt lätta fåtöljen Dandy för Gärsnäs, där fransk nyrokoko och 1960-tal möts. Dess raka motsats har Sindre underfundigt skapat i den eleganta stolen ONO för Källemo, som hämtat sin inspiration från både Rietveld och japansk snickeritradition.

______________________________________________________________________________________

Om Pierre Sindre
Pierre Sindre (f. 1974) är utbildad vid Konstfack. Han driver idag egen designstudio i Stockholm. Han har mottagit flera priser, däribland Lauritz Icon 2018, Årets möbel Elle Decoration 2018, Årets utemöbel Elle Decoration 2018 och Årets möbel Sköna hem 2015.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson