2022-11-01 12:12Pressmeddelande

Ny studentutställning: Beyond Transportation

Jenny Nordberg: Active Cargo, utställning på VandalorumJenny Nordberg: Active Cargo, utställning på Vandalorum

Ny utställning i Galleriet, Vandalorum 3/11 - 4/12 2022
Pressvisning 3/11 kl 15 tillsammans med museichef Elna Svenle, studenter och industrirepresentanter.

På torsdag invigs utställningen Beyond Transportation i Galleriet på Vandalorum. Utställningen är resultatet av ett samarbete mellan Linnéuniversitetets internationella MA-studenter i Design+Change, Vandalorum, industridesignern Jenny Nordberg och fyra ledande tillverkningsföretag i regionen: Axelent, BabyBjörn, Byarums Bruk och Essem Design. Under hösten har studenterna samarbetat med de aktuella företagen för att undersöka hur man genom design kan påverka deras transporter och hitta nya hållbara lösningar. Resultatet presenteras nu i utställningen Beyond Transportation.

Projektet som helhet tar avstamp i den prisbelönta industridesignern Jenny Nordbergs utställning Active Cargo som visas på Vandalorum t.o.m. 6/11. Här utforskar hon de globala transporter av både material och varor som bär vår konsumtion. Med humor, skärpa och nytänkande ger sig Nordberg i kast med att undersöka om transporten av ett objekt även kan utgöra själva tillverkningen av objektet. Till utställningen har Nordberg byggt stora skulpturala maskiner som imiterar olika transportslag, där olika material förvandlas till objekt genom att utsättas för de rörelser som är inneboende i transporterna.

Projektet ingår i Vandalorums återkommande program för samarbeten mellan universitet, näringsliv och professionella formgivare/konstnärer. Projektet genomförs med stöd av Regional utveckling / Region Jönköpings län.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson