2025-03-26 12:04Pressmeddelande

Kristina Torsson: Från Mah-Jong till Vamlingbo

Mah-Jongklänning i mönster Stor blomma och mönster Litet blad, foto Carl Johan de Geer (1967)

Utställning i Formladan 24/5 - 9/11 2025

Välkommen på pressvisning torsdag 22/5 kl 11 i närvaro av formgivare Kristina Torsson och museichef Elna Svenle. Anmälan till johanna.hansson@vandalorum.se

Vandalorum presenterar i sommar den första retrospektiva utställningen om och med den tongivande svenska textilkonstnären och kläddesignern Kristina Torsson. Utställningen tar publiken med genom hela Torssons konstnärliga karriär, från hennes livsverk Mah-Jong på 1960-talet (i samarbete med Helena Henschen och Veronica Nygren), till grundandet av Vamlingbolaget 1983 och vidare in i nutidens aldrig sinande experimenterande. Utställningen kommer att inkludera ca 600 föremål: huvudsakligen kläder och tyger men även filmer, fotografier, inspirationsmaterial, mallar och skisser.

Patch Kristina Torsson

Utställningen sätter fokus på Torssons livslånga drivkrafter som konstnär och formgivare. Hon har i över sex decennier skapat kläder för kvinnor, män och barn i högkvalitativa material som kräver minimalt underhåll och håller år efter år, även estetiskt. Hon vill sprida skönhet till många genom att formge enkla och funktionella plagg i starka färgställningar och mönster. Hon månar om att arbeta småskaligt och hållbart med en ständig omsorg om den svenska textilindustrins överlevnad.

Utställningen är producerad av Vandalorum med scenografi av TAF Studio. Till utställningen publiceras en katalog med en nyskriven text av Philip Warkander, författare och doktor i modevetenskap.

Mah-Jongklänning i mönster bred rand med ärm i mönster Mustachen/Bruten våg, foto Carl Johan de Geer (1966)

Kristina Torsson (f. 1940, verksam i Vamlingbo på Gotland) är utbildad vid Konstfack. Hon har ställt ut på bl.a. Textilmuseet i Borås och Nordiska museet. Hennes verk finns representerade vid bl.a. Nationalmuseum och Nordiska museet.

Tennisbana i mönster av Kristina Torsson, foto: Mimmi Torsson

Tack till: Tore G. Wärenstams stiftelse, Estrid Ericsons stiftelse, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun och Vandalorums partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig

Foton:
Mah-Jongklänning i mönster Stor blomma och mönster Litet blad, foto Carl Johan de Geer (1967)
Mönster Varma backen, Mah-Jongblomma, Twin peaks och Diagonal bred
Mah-Jongklänning i mönster bred rand med ärm i mönster Mustachen/Bruten våg, foto Carl Johan de Geer (1966)
Tennisbana i Vamlingbo, 2023. Foto: Mimmi Torsson



Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Initiativtagare till Vandalorum är Sven Lundh och uppbyggnaden har möjliggjorts finansiellt av företagarfamiljerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson