2023-10-23 07:30Pressmeddelande

Ett hem: utställning med Beckmans Designhögskola & String Furniture

Fotograf Sune Sundahl, String Design, 1958 / ArkDes

Pressvisning fredag 27/10 kl 10 med studenter från Beckmans Designhögskola och Oscar Guermouche, programansvarig Konst och industri. Anmälan till malena.sandahl@vandalorum.se eller 0370-30 22 03.

Ett hem
Beckmans Designhögskola & String Furniture
Ett projekt inom ramen för programmet Konst och industri på Vandalorum som möjliggörs genom finansiering av The Hamrin Foundation.

Utställning 28/10 2023 — 14/1 2024 i Galleriet, Vandalorum

Vandalorum kan stolt presentera den första utställningen inom ramen för programmet Konst och industri som syftar till att skapa utbyten mellan småländsk industri och svenska design- och konsthögskolor. Utbytena ska fokusera på perspektiv och förhållningssätt genom kritiska undersökningar av material, processer och produkter. Programmets pilotprojekt med titeln Ett hem involverar studenter från Visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola och String Furniture.

String Furniture, med produktion i Lövås utanför Anderstorp, har donerat sex hyllor till studenterna från Beckmans Designhögskola. Genom att placera objekt i respektive hylla – men utan att på annat sätt förändra den – har studenterna laborerat med Stringhyllans funktion, form, historia och symbolvärden. Studenterna har även utformat grafiska identiteter till hyllorna. Den tematiska utgångspunkten för arbetet har varit ”folkhemmet”, begreppet myntat av socialdemokraten Per Albin Hansson 1928.

Titeln Ett hem anspelar på hemmahörighet i nationen. Vad var folkhemmet? Och vad är det idag? Vilka har omfattats av det och vilka har uteslutits från det? Titeln kan även härledas till ordspråk som ”mitt hem är min borg”, Alice Tegnérs sång ”Du svenska bygd, du hem i nord” från 1901 och Carl Larssons bok Ett hem från 1899 som syftade till att tjäna som föredöme för hur svensken skulle inreda sitt hem.


Om Konst och industri-programmet på Vandalorum
Under våren 2023 inledde Vandalorum och The Hamrin Foundation ett för Sverige unikt utbildningsprogram där konst- och designstudenter vid svenska lärosäten samarbetar med småländsk industri. Genom kritiska undersökningar av material, process och produkt är målet att generera utbyten av perspektiv och förhållningssätt. Programmet har sin hemvist på Vandalorum, där varje projekt kommer att presenteras i en publik utställning, och leds av konstnär Oscar Guermouche.

Om The Hamrin Foundation
The Hamrin Foundation skapar interdisciplinära projekt som förflyttar samhället, akademin och näringslivet. Stiftelsen investerar i forsknings- och utvecklingsprojekt inom bland annat media och viktiga samhällsfrågor. The Hamrin Foundation grundades 1986 i Småland. Sedan 1988 har The Hamrin Foundation investerat cirka 320 miljoner kronor i forskning.

Om Beckmans Designhögskola
Beckmans Designhögskola har tre utbildningsprogram på konstnärlig grund på kandidatnivå: Form, Mode och Visuell kommunikation. Konstnärlig och teoretisk grund, högt kreativt tempo, närhet till samhället, yrkesverksam lärarkår, gästlärare med olika specialistkunskaper och erfarenheter samt samverkan över disciplinerna står i fokus. Angelägna samhällsfrågor kopplade till hållbarhet, mångfald, ekonomi och kultur genomsyrar utbildningen. Beckmans Designhögskola samarbetar ofta och nära med utbildningarnas respektive branscher samt med organisationer, plattformar och personer som Beckmans delar intressen med.

Bild: Fotograf Sune Sundahl, String Design, 1958 / ArkDes


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Initiativtagare till Vandalorum är Sven Lundh och uppbyggnaden har möjliggjorts finansiellt av företagarfamiljerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Vandalorums trädgård är skapad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf.


Kontaktpersoner

Administrativ chef, Vandalorum
Malena Sandahl