2022-05-11 08:00Pressmeddelande

Bruno Mathsson-priset 2022: PIERRE SINDRE

Pierre Sindre. 
Foto: Karl NordlundPierre Sindre. Foto: Karl Nordlund

2022 års Bruno Mathsson-pristagare är formgivaren och inredningsarkitekten Pierre Sindre. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 22 oktober 2022 på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo i samband med vernissagen av en omfattande utställning med Sindre i Formladan.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Möbelformgivaren Pierre Sindres kapacitet är etablerad i professionella kretsar. Hans erfarenheter av att skapa miljöer för rättskipning har givit insikter i vilka hierarkiska roller möbler och inredning spelar i offentliga rum. Med stark formkänsla och esprit utvecklar Sindre en slitstark skönhet för alla. Ofta bedrar skenet — en minimalistisk sittkurva rymmer överraskande komfort och en stor generös gestaltning uttrycks med visuell lätthet. Hans formspråk inkluderar både underfundighet och fyndiga lösningar för skötsel och underhåll. Hans formgivning övertygar i en framtid som bygger på hållbar utveckling.

Om Pierre Sindre
Pierre Sindre (f. 1974) har hantverket i sina gener. Hans farfar var möbelsnickare i Bodafors i Småland, hans pappa byggde båtar. Uppväxten utanför Jönköping formade Sindres intresse för design och arkitektur, där han tidigt exponerades för den danske möbelformgivaren Børge Mogensens arbete för Karl Andersson & Söner som har fabrik i närbelägna Huskvarna.

Efter utbildning inom inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack kom Sindre till CREO, ett kontor med som bl.a. fick uppdrag för Domstolsverket att inreda rättssalar och andra rum som omfattar samhällets hierarkier. Ett stort projekt var inredningen av Stockholms tingsrätt i Rådhuset, ritat av arkitekt Carl Westman som en estetiskt utformad totalmiljö. I utmaningen ingick beställarens önskan om kvalitet och lång livslängd.

Sindres mission efter denna erfarenhet blev att utveckla mänskliga möbler för offentliga miljöer med insikter om skalans betydelse. Han kom att arbeta för Thomas Sandell, ett arkitektkontor som i sin vitalitet blivit en plantskola. Sindres erfarenhet av att möblera miljöer för rättvisans domäner fördjupade perspektivet till en komfort för alla.

Den till synes anspråkslösa stapelbara stolen Sindre för Källemo är ett exempel. Den har flera omsorgsfulla detaljer och är tillverkad av fyrkantsstål som ger den gracila bärande konstruktionen en smidd känsla. Mänskliga behov tillfredsställs med råge i den generösa och samtidigt lätta fåtöljen Dandy för Gärsnäs, en modig travestering på fransk nyrokoko. Dess raka motsats har Sindre underfundigt skapat i den konstruktivistiska eleganta stolen ONO för Källemo, som ett annat exempel på hur referenser fungerar i en kreativ process.

Pierre Sindre driver idag egen designstudio i Stockholm. Han har mottagit flera priser, däribland Lauritz Icon 2018, Årets möbel Elle Decoration 2018, Årets utemöbel Elle Decoration 2018 och Årets möbel Sköna hem 2015.

Om Mathsson-fonden
Bruno Mathsson-priset delas ut årligen av Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond som bildades 1983 genom en donation från Karin och Bruno Mathsson. Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Information om priset lämnas av Mathsson-fondens ordförande Monica Lembke: 070-580 94 82 eller via mail här. Övriga ledamöter i Mathsson-fonden är Gunilla Allard, Hedvig Hedqivst, Elna Svenle och Dan Thelander.

Mer info: www.mathssonfonden.se


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson