2022-04-27 08:37Pressmeddelande

Boro vinner "Årets utställning"!

Boro – Nödens konst, utställning på Vandalorum. 

Foto: Patrik Lindell / VandalorumBoro – Nödens konst, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / Vandalorum

Boro - Nödens konst som visas på Vandalorum till 14/8 2022 vinner ”Årets utställning 2021” i Sverige som presenteras av Föreningen Forum för utställare. Vinnaren utsågs av en extern jury under Museernas vårmöte tisdag 26/4.

Juryns motivering:
”Utställningen lyfter ett hantverk med lågt anseende på ett ärofyllt, estetiskt och sparsmakat raffinerat sätt där föremålen får tala. En kulturhistorisk berättelse om återbruk som är högst aktuell idag. Metoden att skapa ett allkonstverk, med kreatörer och konstnärers egna tolkningar, stärker och lyfter fram de unika föremålen. Gestaltningen skapar ett tredimensionellt lappverk, där boro-textilierna bildar lager på lager i utställningen. Omslutna av ett diskret ljudkonstverk rör sig besökarna mellan plaggen och uppmanas att reflektera över hantverkets betydelse och mening."

Utställningen är skapad av Världskulturmuseerna med scenografi av TAF och grafisk form av BankerWessel. Utställningen har omarbetats av Vandalorum i samarbete med konstnären Takao Momiyama.

Läs mer om utställningen här.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson