2022-08-12 09:56Pressmeddelande

Boro-utställning slår publikrekord!

Boro – Nödens konst, utställning på Vandalorum. 

Foto: Patrik Lindell / VandalorumBoro – Nödens konst, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell / Vandalorum

På söndag 14/8 är det sista dagen att uppleva utställningen "Boro - Nödens konst" på Vandalorum. Utställningen har slagit publikrekord och dessutom utnämnts till "Årets utställning" i Sverige (av Forum för utställare). Vi kan med glädje konstatera att antalet besökare sedan utställningen öppnade den 12/3 är det högsta någonsin. Antalet utställningsbesökare har varit 60% fler än det tidigare rekordet för samma period.

Utställningen pågår t.o.m. söndag 14/8. Öppet kl 10-17. Visas gör även utställningarna med Wanja Djanaieff och Richard Johansson.

Japanska trastextilier, boro, har väckt uppseende världen över. Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga förhållandena i Japan fram till 1900-talets första hälft. I norra Japan kunde invånarna på grund av det kalla klimatet inte odla bomull. Där, bland bönder och fiskare, utvecklades ett särpräglat kvinnligt hantverk där ingenting fick gå till spillo. Begagnade tygbitar syddes ihop till hemtextilier och klädesplagg som sedan omsorgsfullt lappades och lagades i flera generationer. Idag har boro blivit samlarobjekt som inspirerar samtida textilkonstnärer, kopieras av lyxmodemärken och ställs ut på museer.

Utställningen är skapad av Östasiatiska museet med scenografi av TAF och grafisk form av BankerWessel.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson