2023-01-02 07:00Pressmeddelande

2022 nytt rekordår för Vandalorum!

Boro: Nödens konst, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell/ Vandalorum.Boro: Nödens konst, utställning på Vandalorum. Foto: Patrik Lindell/ Vandalorum.

Vandalorum slog publikrekord 2022! Antalet personer som besökte Vandalorum under året var 88 552, vilket innebär en ökning med 3,6% jämfört med tidigare rekordåret 2017 och en ökning med hela 28,7% jämfört med 2021.

Museichef Elna Svenle: ”Vi är otroligt glada över att så många har valt att besöka Vandalorum och de utställningar vi och Smålands Konstarkiv har visat under 2022. Vi märker starkt att den internationella publiken har återkommit. Vi gläds också över att ha mött så många nya besökare, bl.a. i utställningen Boro: Nödens konst” (utnämnd till "Årets utställning" i Sverige).

Under året har även Vandalorum fått motta det prestigefyllda priset som "Årets Destination" på 2022 års ELLE Deco Design Awards med följande motivering:

"Känslan för platsen och historien genomsyrar Årets destination där den breder ut sig mellan Värnamo och E4:an. En gammal torklada för hö har stått modell för den italienska arkitektens Renzo Pianos laduliknande byggnader i ring, som fylls av angelägna utställningar med det bästa från den svenska design- och konstscenen och spännande internationella nedslag. Ett självklart mål på vår resa genom landet."

Under 2022 visades följande utställningar i Vandalorums regi: Sigrid Sandström: Under tiden (pågår till 10/4 2023), Pierre Sindre: Bruno Mathsson-priset 2022 (pågår till 26/2 2023), Caroline Mårtensson: Innan ridån faller, Jenny Nordberg: Active Cargo, Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger, Boro: Nödens konst, Monica Förster: Bruno Mathsson-priset 2021 och Charlotte Gyllenhammar kastad / cast. 

Smålands Konstarkiv: Maria Bang Espersen: Nordiska Mytologier (pågår till 19/2 2023), Anna Bjerger: Jag skulle vilja vara där du är, Richard Johansson: Hunters & Collectors, Jesper Thour: I jämförelsen stod vi stilla, Moa Israelsson: Ett annat nu, Amanda Björk: oxid blomma kors klistra och Anna Tedestam: Ur hand i mun.


Om Vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva våra utställningar, njuta av den vällagade maten och upptäcka god design i vår shop. Vandalorum är ett levande museum, här visas unika utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. En av Vandalorums lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland.


Kontaktpersoner

Publik- och kommunikationsansvarig, Vandalorum
Johanna Hansson